Kinderen van ouders met problemen geven zichzelf bloot op het Kruisplein

In Nederland groeit één op de zes kinderen op met een ouder die psychische problemen en/of verslavingsproblemen heeft. In de nieuwe fototentoonstelling KIND VAN op het Kruisplein in Rotterdam laten negentien personen de impact hiervan zien en maken zichzelf letterlijk en figuurlijk zichtbaar in een buitententoonstelling.

Stichting Open Mind opende donderdagochtend 23 maart samen met een aantal van de geportretteerden de tentoonstelling. Ook wethouder Faouzi Achbar was aanwezig, want de gemeente Rotterdam investeert al jaren in een gezonde basis voor elk kind. Daarnaast werkt de gemeente met verschillende partners in de stad aan de toeleiding en ondersteuning van gezinnen waar dit speelt, dit in het kader van Kind van een Ouder met Psychische Problemen en/of Verslavingsproblemen.

Fotograaf en ervaringsdeskundige Sevilay Maria bracht zichzelf en de achttien andere personen in beeld voor de tentoonstelling. Janna Nieuwenhuizen schreef vervolgens hun verhalen, die op de zijkant van de levensgrote portretten te lezen zijn. Op deze manier wil het duo het onderwerp bespreekbaar maken en geven ze de ‘kinderen van’ de aandacht en steun die ze verdienen. Vroeger ging in veel van deze gezinnen de aandacht namelijk naar de ouder, in plaats van naar het kind. Nu, met deze tentoonstelling, staan juist de kinderen in de schijnwerpers.

De tentoonstelling is een initiatief van Stichting Open Mind, samen met Indigo Preventie, Erasmus MC, de gemeente Rotterdam en reist iedere drie weken naar een andere gemeente in Nederland.