Kinderombudsman zet zich in voor toeslagenjongeren: ‘Álle recht op een hoopvolle toekomst’

Wat Stans Goudsmit (kinderombudsman Rotterdam-Rijnmond) betreft is er nog steeds veel te weinig aandacht voor toeslagenjongeren. Dit zijn de kinderen van ouders die het slachtoffer geworden zijn van de toeslagenaffaire. Vaak zijn het ook de kinderen waar de ouders kinderopvangtoeslag voor hebben aangevraagd en vervolgens in de problemen zijn gekomen. Inmiddels zijn deze kinderen wat ouder en noemt de kinderombudsman ze toeslagenjongeren. 

Compensatie voor toeslagenjongeren is heel ingewikkeld. In tegenstelling tot hun ouders die terecht kunnen bij de Belastingdienst, moeten jongeren aankloppen bij hun eigen gemeente. Dit kunnen ze doen voor wonen, financiën, werk/opleiding en zorg. Wat Goudsmit betreft wordt over deze onderwerpen niet over maar mét jongeren gepraat in de zoektocht naar een oplossing. Daarom probeert ze toeslagenjongeren in contact te brengen met hun gemeenten: zoals ‘Stella’ (echte naam bekend bij de redactie) uit Spijkenisse en wethouder Struijk van de gemeente Nissewaard (de gemeente waar Spijkenisse in ligt).

“Wat ik hoop is dat ‘Stella’ en andere jongeren verder kunnen met hun leven. Ze zeggen allemaal ‘ik heb geen jeugd gehad’ dus ze hebben álle recht op een hoopvolle toekomst”, aldus de kinderombudsman

Meer hierover zie je in de hele aflevering van OmbudsTV.