Lachgas ballonnen testen in Lavetta Lounge: hype of blijvertje?

Je ontkomt er niet meer aan. In het straatbeeld duiken ze steeds vaker op. Ballonnen gevuld met lachgas. Onlangs gebruikte een man achter het stuur lachgas en veroorzaakte een auto-ongeluk op de West-Kruiskade. Voor OPEN Rotterdam genoeg reden om te onderzoeken of lachgas een hype is of een blijvertje is.

Lachgas wordt gebruikt door de stof uit een tank in een ballon te doen. Het gas neem je in door in- en uit te ademen in de ballon. Door lachgas te gebruiken veroorzaak je een tekort aan zuurstof met als gevolg dat je even weg kunt vallen. Het effect van dit zuurstoftekort is een kort euforisch gevoel of een high. Maar, door vaker lachgas te gebruiken wordt het effect minder.

Er zitten veel risico’s aan het gebruik van lachgas. Bevriezing van longen en lippen, zuurstoftekort en gehoorschade bij verstopte holtes. Op lange termijn kan lachgas invloed hebben op de werking van Vitamine B12 op je lichaam. Ook kunnen er neurologische stoornissen optreden en gebruik op jonge leeftijd kan de hersen-ontwikkeling beïnvloeden.

Omdat lachgas in de horeca vaak wordt gebruik voor het maken van slagroom, is het geen illegale stof. Zo kun je makkelijk bij de horecagroothandel, of bij een ‘lachgas-dealer,’ een tank kopen. Ook is het gebruik van lachgas in het verkeer -nog- niet verboden. Het valt dan ook steeds meer op dat er achter het stuur een ‘ballonnetje wordt gedaan’. Met gevaarlijke situaties als gevolg. Dat heeft niet alleen te maken met de korte high, die voor sommige mensen tot bewusteloosheid kan zorgen, maar ook met het langer aanwezige effect van lachgas. Uren na het gebruik kun je namelijk nog steeds onoplettend zijn.

Jeremy en zijn vrienden bezoeken regelmatig Lavetta lounge. Dit is een shisha lounge waar lachgas wordt ‘geserveerd’. Op de vraag waarom ze denken dat het wordt gebruikt, luidt het antwoord: “Het is gewoon relaxed. En eigenlijk lekker om in je sas te komen.” En ook: “Iedereen beleeft het anders. Ook achter het stuur. Maar je kan even 2 seconden out zijn, de stoep oprijden en zo tien onschuldige slachtoffers meenemen.” Gevaarlijk dus.

In de gemeenteraad is dit fenomeen niet onopgemerkt gebleven. Denk en Leefbaar Rotterdam willen lachgas op straat verbieden. Dat voorstel is reeds ingediend. Het is onzeker of het een meerderheid krijgt. Eerder liet burgemeester Aboutaleb weten dat hij een verbod wil op de verkoop van lachgas rondom evenemententerreinen en Strand Nesselande.

De avond in de lounge wordt voor onze verslaggeefster Anne nog spannend. Ook zij doet een poging om te inhaleren. Hoe dat afloopt zie je in de reportage.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter