Leeszaal Rotterdam West bestaat vijf jaar!

Na het verdwijnen van een aantal buurtbibliotheken besloten Maurice en Joke om zelf een Leeszaal te beginnen. Vijf jaar later is het een echte ontmoetingsplek geworden in de wijk. Het jubileum wordt dan ook groots gevierd.
Op woensdag 31 januari wordt het jubileum gevierd met allerlei festiviteiten. “We gaan feest vieren met een aantal hoogtepunten van de afgelopen vijf jaar.” vertelt initiatiefnemer Joke van der Zwaard. Er is een grote hoeveelheid hoogtepunten in van de afgelopen vijf jaar die is begonnen door buurtbewoners. 19 buurtbibliotheken moesten hun deuren sluiten waarvan er twee zich in Rotterdam-West bevonden. De buurt was hier niet blij mee. Joke en Maurice besloten het heft in eigen handen te nemen: “Ik vond het persoonlijk belangrijk, omdat bibliotheken een belangrijke functie vervullen in de wijken voor de informatie en als ontmoetingsplekken”, vertelt Maurice. Na het succes van een Leeszaal-festival van vijf dagen kwam er een permanente leeszaal. In de Leeszaal kunnen mensen boeken lezen, gebruik maken van computers, taalles gegeven en er worden taal en literatuur evenementen georganiseerd. De boeken mogen na het uitlenen teruggebracht worden, maar ze mogen ook thuis gehouden worden. De bezoekers hoeven dus ook geen lid te worden.

In de Leeszaal werken 101 vrijwilligers uit 23 verschillende landen. Ze hebben allemaal verschillende redenen om in de Leeszaal te werken. Erwin heeft een afstand tot de arbeidsmarkt: “Dit is zingevend en zo doe ik iets terug voor de maatschappij. Naast de pure fysieke voldoening van het stempelen zijn de collega’s heel leuk.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat