LEES TERUG: Zo beleven de Rotterdammers de verkiezingen van 2023!

Welkom bij dit liveblog over de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen. De verkiezingsuitslagen volg je bij OPEN Rotterdam op onze socialkanalen, Twitter, Facebook, Instagram en in dit liveblog!

16 maart 09.00 uur
Het is de ochtend na de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen. Tot nu toe is een groot deel van de stemmen geteld. De definitieve uitslag wordt maandag 20 maart om 10.00 uur bekend gemaakt. Dit is de voorlopige uitslag tot nu toe:

21.00 uur
De stembussen zijn gesloten! Het tellen van de stemmen begint nu.

20.50 uur
Nog een krappe tien minuten totdat de stembureaus gaan sluiten. Door de storing met de StembureauApp staan er op sommige plekken rijen, zoals hier in de Fonteinkerk aan de Terbregselaan.

20.30 uur
Er is een landelijke storing met de StembureauApp. Het stemmen kan doorgaan, de stembureauleden controleren de stempassen nu handmatig. Wel kan het bij sommige stembureaus wat langer duren voor je kan stemmen.

19.00 uur
Voor de Waterschapsverkiezingen is de opkomst voor Hoogheemraadschap van Delfland 25,8 procent, voor Waterschap Hollandse Delta 22,3 procent en voor Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard 33,6 procent.

17.00 uur
Tot 17.00 uur is de opkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen 25,8 procent. Voor de Waterschapsverkiezingen is de opkomst voor Hoogheemraadschap van Delfland 18,7 procent, voor Waterschap Hollandse Delta 17,2 procent en voor Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard 25,9 procent.

16.15 uur
Moet je nog stemmen en heb je geen zin of tijd om in een wachtrij te wachten? Dan biedt de gemeente Rotterdam een handige kaart waar je precies kan zien bij welke stembureaus het rustig, gemiddeld druk en druk is.

16.00 uur
Zo gaat het stemmen er tot nu toe aan toe in Rotterdam!

15.45 uur
De opkomst tot 15.30 uur voor de Provinciale Statenverkiezingen is 21,9. Voor de Waterschapsverkiezingen is de opkomst voor Hoogheemraadschap van Delfland 15,4 procent, voor Waterschap Hollandse Delta 14,3 procent en voor Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard 22,2 procent.

14.00 uur
Tot 14.00 uur is de opkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen 17,3 procent. Voor de Waterschapsverkiezingen is de opkomst voor Hoogheemraadschap van Delfland 11,9 procent, voor Waterschap Hollandse Delta 11,2 procent en voor Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard 17,5 procent.

13.45 uur
Stemmen kan in Rotterdam niet alleen op bijzondere plekken, maar ook in bijzondere stemhokjes! In het Stadhuis staat namelijk een stemhokje gemaakt van oude, gerecyclede stembiljetten.

13.15 uur
In Rotterdam zijn 99 procent van alle stembureaus toegankelijk voor mindervaliden. Het gaat bijvoorbeeld om een mindervaliden-parkeerplaats dichtbij, voldoende verlichting, en een makkelijk te bereiken ingang. Drie stembureaus zijn ook ingericht voor blinden en slechtzienden en één stembureau ingericht voor doven en slechthorenden: het stembureau bij Stichting Welzijn Doven Rotterdam.

13.00 uur
Stemmen kan echt óveral. Ook bijvoorbeeld in de Doelen!

Het is allemaal “heel divers”, zoals de gemeente het noemt.

12.45 uur
Voor Tineke is dit al haar vijfde verkiezingsdag dat ze het stembureau in muziektheater De Ontmoeting in Rozenburg bewaakt. Ze is daarmee zelf ook altijd de eerste die stemt.

12.15 uur
Over bijzondere stemlocaties gesproken: Rotterdammers kunnen vandaag ook terecht op deze raderstoomboot De Majesteit. Tot nu toe hebben daar 180 mensen gestemd. Voor velen toch is stemmen op deze boot toch een uitje: “Misschien wel de enige boot waar je op kan stemmen in Nederland.”

12.00 uur
Ook bij hét gebouw van de Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard kunnen Rotterdammers hun stem uitbrengen. “Stemmen met misschien wel het mooiste uitzicht.” Normaal is het Hoogheemraadschap nooit open met verkiezingen. Er zijn genoeg stembureaus in de buurt, maar als waterschap voelen ze toch die plicht omdat wel te doen.

11.50 uur
De verkiezingen draaien grotendeels op de hulp van duizenden vrijwilligers Ook tijdens deze verkiezingen helpen maar liefst 5500 duizend vrijwilligers mee.

11.45 uur
In de Tarweijk is het stil bij de stembureaus. Om half 12 waren er bij één stembureau in de wijk zelfs nog maar 29 mensen komen stemmen. De voorzitter noemt het “verschrikkelijk”. Ook vorig jaar was het tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen niet druk in de Tarweijk: de opkomst was toen een magere 12 procent.

11.30 uur
De opkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen is op dit moment 8,1 procent. Voor de Waterschapsverkiezingen is de opkomst voor Hoogheemraadschap van Delfland 5,7 procent, voor Waterschap Hollandse Delta 5,2 procent en voor Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard 8,2 procent.

11.00 uur
Tineke werkt al 15 jaar in het muziektheater De Ontmoeting in Rozenburg als vrijwilliger. Vandaag, tijdens de verkiezingen, is zij dé portier van het stembureau. Dat betekent dat ze al vanaf 04.00 uur aanwezig is om alles in orde te maken. Zij is dan ook altijd de eerste die stemt!

10.30 uur
Burgemeester Aboutaleb heeft vanochtend ook al zijn stem uitgebracht. De burgemeester hoopt ook een hogere opkomst dit keer. “Het was belabberd vorige keer, hoop dat het nu beter wordt.”

10.00 uur
De opkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen is op dit moment 6,3 procent. Voor de Waterschapsverkiezingen is de opkomst voor Hoogheemraadschap van Delfland 4,4 procent, voor Waterschap Hollandse Delta 3,9 procent en voor Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard 6,5 procent.

09.00 uur
Let goed op in welke waterschap je moet stemmen! Rotterdam is namelijk verdeeld over drie verschillende waterschappen: Hoogheemraadschap van Delfland, Waterschap Hollandse Delta en Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Je kan alleen stemmen voor het waterschap dat op jouw stempas staat. En ook alleen in een stembureau dat in datzelfde waterschap ligt.

07.30 uur
De stembureaus zijn sinds vanmorgen 07.30 uur open! Op alle 299 stembureaus in Rotterdam kan er tot 21.00 uur vanavond gestemd worden. Wil jij weten waar je kan stemmen, check dan hier de kaart!