Lockdowns hadden grote invloed op Alida van het Leespaleis en op sportschoolhouders Yasir en Rob

Videomaker Wim Wiegmann maakte in 2020 een serie portretten over Rotterdammers en hun ervaringen met corona. Nu, bijna twee jaar later, gaat hij in de nieuwe serie Nieuwe meters maken langs bij een aantal oude bekenden. Ook gaat hij langs andere Rotterdammers. Wat hebben ze geleerd van de eerste lockdowns? Hoe redden ze het nu? En wat moeten we vasthouden?

Het Leespaleis waar Alida Lemberg werkt heeft al heel wat doorstaan. Ook de steeds terugkerende lockdowns werden getrotseerd. Het aanbod werd aangepast en er wordt inmiddels hard gewerkt om de leerachterstanden terug te dringen.

Verderop in Delfshaven wilde Yasir bijna stoppen met zijn sportschool. Maar toen raakte hij aan de praat met Rob Morais. Ze sloegen samen een nieuwe weg in. Bewust bewegen in combinatie met ademhalingstechniek en erg koud water en de Conscious Warrior waren een feit. Met trainen in de buitenlucht als specialiteit.

Het Leespaleis

Al jaren is Alida Lemberg één van de drijvende krachten achter het Leespaleis in Delfshaven. Het was voor Wim Wiegmann een reden om haar in 2020 al eens een bezoekje te brengen voor de serie ‘Anderhalve-meter-gesprekken met...’.

Juist in de periode dat kinderen een leerachterstand opliepen vanwege de lockdowns, waren de huiswerklessen belangrijker dan ooit. Stilzitten of thuisblijven is voor Alida geen optie en hielp de kinderen met een leerachterstand.