Makelaar ziet nog geen licht aan het einde van de tunnel: ‘Ik houd mijn hart vast voor starters’

Grote woningtekorten in Rotterdam zorgen voor woonprotesten, studenten die bij hun docenten in moeten trekken, ouderen die noodgedwongen in huurhuizen blijven zitten omdat ze de ouderenwoningen niet kunnen bekostigen, leegstaande peperdure appartementen en ga zo maar door. Makelaar Burcu Koçer heeft een duidelijk advies: “Bouw alleen nog maar voor starters.”

Burcu Koçer, makelaar en eigenaar van Blits makelaars, vertelt dat de maatregelen die begin dit jaar zijn genomen om de woningmarkt weer toegankelijk te maken voor Rotterdammers niet voldoende zijn, zoals het opkoopverbod in zestien Rotterdammers wijken. “Ik ben sowieso blij dat de gemeente überhaupt maatregelen neemt, maar deze zijn niet voldoende. Er blijft nog steeds een enorme woningtekort en beleggers proberen alsnog via verschillende wegen huizen te bemachtigen.’’

Soms verwacht Burcu dat een huis ongeveer voor de vraagprijs zal worden verkocht, maar dan gaat het toch vijftig tot zestigduizend euro boven de vraagprijs weg. “ Om dit probleem op te lossen moet er sowieso gebouwd worden. En deze woningen zouden alleen voor starters bedoeld moeten worden.’’ Volgens Burcu is dit niet iets dat op korte termijn opgelost zal worden. “Ik houd mijn hart vast voor starters’’, voegt ze toe.