Marja van Katendrecht is terug met een nieuw seizoen van Marja’s Wonderlijke Wereldstad

Marja is een eenzame vrouw, geboren op het Rotterdamse schiereiland Katendrecht als bedrijfsongeval. Haar moeder was prostituee en Marja is niet eens geboren voor een dubbeltje, eerder voor een stuiver, laat staan een kwartje. Ze ging naar de lagere huishoud- en nijverheidsschool, maar betaald werk heeft ze nooit kunnen vinden. Met veel vrijwilligerswerk en mantelzorg voor haar moeder vluchtte Marja voor haar eigen eenzaamheid. 

Marja verlangt naar erkenning en vindt die in het iets doen voor een ander. Dat is het centrale thema in haar voorstellingen. Het leven ‘overkomt’ haar weliswaar, maar met haar eindeloze optimisme en het verlangen om mensen bij elkaar te brengen houdt ze er een druk sociaal leven op na. Marja zet zich in tegen vervreemding en voor ontboezeming. Ze wil laten zien dat dromen bereikbaar zijn en dat een beetje inzet en optimisme en een kleine stap een enorm effect kunnen hebben, als je het maar een keer durft.

Marja is het alter-ego van Art-Jan de Vries (1977). Zij is voortgekomen uit de afstudeervoorstelling die hij in 2007 maakte aan de Mime-opleiding.

Marja kaart het actuele thema van de individualistische maatschappij aan. In een sterk globaliserende wereld, waarin we continu geconfronteerd worden met beelden van de geweldige levens van andere mensen wordt het ons steeds makkelijker gemaakt om ons te distantiëren van de mensen om ons heen en groeit het gebrek aan écht contact. Marja toont het geluk in de kleine alledaagse dingen, imperfecties zelfs, omdat ze zelf geleerd heeft die dingen te waarderen. Mensen voelen dat Marja oprecht is en dat de onderwerpen worden gekozen om ze bespreekbaar te maken, niet om te scoren. Marja staat zowel voor als naast het publiek, deelt hun problemen en daagt mensen al jaren uit hun comfort zone te verlaten.

In dit seizoen gaat Marja als vrijwilliger aan de slag bij Museum Rotterdam en ontdekt wat het museum allemaal doet voor Rotterdam. Daarnaast gaat Marja graag bij de mensen langs. In dit seizoen zien we 4 portretten van echte Rotterdammers en maken we met hen kennis. Elke portret raakt ook aan een maatschappelijk thema dat op meerdere manier wordt belicht in de uitzending. In uitzending 1 zien we hoe het is om met extreem weinig geld de week door te komen, vervolgens verdiept Marja zich in het vuilnis van Rotterdam. In aflevering 3 zien we dat eenzaamheid op veel verschillende manieren tot uiting kan komen. In de laatste aflevering zie we de impact van mantelzorg bieden.

Aflevering 4

In deze laatste aflevering brengt Marja een bezoek aan Marita en Isa. Zij zijn beide mantelzorger maar heel verschillend. Kijk mee om te zien hoe zij hiermee omgaan. Marja is aan de slag als vrijwilligster in Museum Rotterdam en doet de koffieronde op het kantoor en wat ze daar allemaal hoort. Marja is aan de slag als vrijwilligster in Museum Rotterdam en doet de koffie rond op het kantoor en wat ze daar allemaal hoort.

Aflevering 3
In deze derde aflevering brengt zij een bezoek aan Marjorie. Marjorie is niet haar echte naam want ze wil anoniem in beeld. Zij is in het verleden eenzaam geweest, net als veel jongeren van haar leeftijd. Omdat ze niet wil dat zij het boegbeeld van eenzame jongeren wordt, maar wel haar verhaal wil vertellen, komt zij anoniem in beeld. Marja is aan de slag als vrijwilligster in Museum Rotterdam en ruimt het depot lekker op. Is ze alleen of….

Aflevering 2
In deze tweede aflevering brengt zij een bezoek aan Patrick. Patrick werkt bij stadsbeheer. Hij wilde al vuilnisman worden sinds hij klein was en is daarnaast ook vrijwilliger bij de dierenambulance. Marja is aan de slag als vrijwilligster in Museum Rotterdam en geeft de toiletten een goede beurt.

Aflevering 1
In het programma Marja’s Wonderlijke Wereld Stad gaat de Nederlandse Ambassadrice van Rotterdam Marja van Katendrecht op zoek naar bijzondere plaatsen en personen in de regio Rotterdam.

In deze eerste aflevering brengt zij een bezoek aan Jolanda. Jolanda leeft onder armoedegrens en moet rondkomen met heel weinig geld. Toch deelt zij het weinige dat ze heeft met andere. Marja is aan de slag als vrijwilligster in Museum Rotterdam en komt een goed voorbeeld tegen van Echt Rotterdams Erfgoed.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter