Materiaal ‘bommenpanden’ Claes de Vrieselaan geveild: ’Ik was nog op zoek naar een trapleuning’

Een bom die niet is afgegaan uit de Tweede Wereldoorlog, een zogeheten blindganger, is de reden dat drie panden aan de Claes de Vrieselaan gesloopt worden. Om circulariteit te bevorderen en de historie zoveel mogelijk te behouden werden onderdelen van de panden geveild aan buurtbewoners en gaat opbrengst naar het ‘Buurtpaleis’. OPEN-vlogger Gina woont op de Claes de Vrieselaan en neemt ons, tijdens de veiling, mee de ‘bommenpanden’ in.

Engelse vliegtuigbom uit 1941
Een onontplofte Engelse vliegtuigbom was al sinds 1941 bekend in een politierapport, maar het heeft tot 2016 geduurd totdat de die precies gelokaliseerd was. De bom zou onder het pand aan de Claes de Vrieselaan 27 moeten liggen. Omdat de gemeente aan de fundering wil werken moet de bom uit voorbehoud weg. Om de bom veilig te ontmantelen moest het pand en de direct aangesloten huizen gesloopt worden.

Circulair
De gebouwen worden zoveel mogelijk circulair afgebroken, zo worden unieke elementen behouden om terug te plaatsen in de nieuwe huizen die er teruggebouwd zullen worden. Daarnaast veilt het Buurtpaleis andere elementen uit de panden aan buurtbewoners, van trapleuningen tot dakpannen. ‘’We proberen zoveel mogelijk van de sloop te bewaren en hopen dat mensen er uit de buurt het weer kunnen gebruiken’’, vertelt Floris van Gennep van het Buurtpaleis. De opbrengst en tevens veel houten delen zullen worden gebruikt voor een nieuwe houtwerkplaats bij het Buurtpaleis in Middelland.