VIDEO | Meneer Somai vertrok met zijn gezin naar Rotterdam en wist niet wat hij zag

Lachminarain Somai vertrok tientallen jaren geleden met zijn gezin uit Suriname. Hij kwam in Rotterdam terecht. Hij weet nog goed dat hij in het herfst in Nederland aankwam en dat de meeste blaadjes al van de bomen waren gevallen. Dat kende hij helemaal niet van zijn thuisland. “Ik wist niet wat ik zag.”

Rotterdammers met een Surinaams Hart is een nieuw programma op OPEN Rotterdam waarin de verhalen van Surinaamse Nederlanders die in 1975 – het jaar van de de onafhankelijkheid van Suriname – naar Rotterdam zijn gekomen worden verteld. In de vijfdelige documentaireserie vertellen de hoofdpersonen onder meer waarom zij voor Nederland hebben gekozen en hoe zij hun weg gevonden hebben in de Nederlandse samenleving. In aflevering 3 doet meneer Somai zijn verhaal.

Politieke en maatschappelijke onrust
Suriname werd op 25 november 1975 onafhankelijk van Nederland en vormt sindsdien de Republiek Suriname. Niet iedereen kon zich vinden in de breuk met Nederland. Het leidde tot politieke en maatschappelijke onrust in het land, waarbij sommige burgers zelfs besloten om permanent naar Nederland te vertrekken.

Rotterdam was een van de grotere steden waar veel Surinamers zich vestigde. Hoe hebben zij hun komst naar de Maasstad ervaren? Je ziet het in de nieuwe serie Rotterdammers met een Surinaams hart. Kijk hier alle afleveringen.