Muziek van Aretha Franklin grote inspiratiebron voor Rotterdamse moeder én dochter

Icons Aretha Franklin

Volgens muziekblad Rolling Stone is ze de allergrootste artiest die we op aarde gekend hebben: Aretha Franklin. Menigeen kan haar nummers zonder erbij na te denken woord voor woord meezingen. Haar gospelmuziek helpt Rotterdammers ook te dealen met de zware kanten van het leven.

Icoon Aretha Franklin staat centraal in de tweede aflevering van de docu-serie Icons, die aansluit bij de gelijknamige voorstelling van OFestival. In samenwerking met O. Festival voor Opera, Music and Theatre (voorheen de Operadagen) kijken we naar vijf iconische zangeressen, die centraal staan in het programmaonderdeel Icons op het festival.

In deze serie onderzoeken we deze vijf iconen. Wat is hun verhaal, wat maakt hen zo bijzonder voor Rotterdamse artiesten en communities in de stad?

‘Meer dan een artiest’
“Aretha Franklin is veel meer dan artiest an sich. Ze staat voor black pride, kunstgeschiedenis, de emancipatie van de vrouw”, zegt Brooklyn Mozes, spoken word artiest, die in de voorstelling Icons Franklin mag ‘coveren’. “Muziek is voor mij een speciale manier om een gevoel over te brengen”, zegt ze, “en Franklin is daar een toonbeeld van.”

Maar de muziek van Franklin is voor Brooklyn en haar moeder ook een speciale manier om wonden te helen. “Toen mijn broer overleed, heb ik mijzelf uiteindelijk over het verdriet heen weten te zetten door de muziek van Franklin. Het is als een warme, comfortabele jas die over je heen valt. Het helpt je dealen met je verdriet en de pijn.”

‘Muziek heeft mij geholpen’
Ook haar moeder is geïnspireerd door de muziek en de persoon van Franklin, iets dat ze ook doorgaf aan haar kinderen. “Ik groeide als zwarte vrouw op in de VS in de jaren tachtig. De situatie voor zwarte mensen was toen heel anders dan dat ‘ie nu is. De muziek van Franklin hielp mij om door de ontberingen, het racisme, heen te komen.”

De voorstelling Icons, onderdeel van O., wordt opgevoerd van woensdag 25 augustus 2021 tot en met zaterdag 28 augustus in Theater Zuidplein.