Nieuw platform ‘Eerlijk te Huur’ moet woondiscriminatie in Rotterdam tegengaan

Rotterdammers kunnen binnenkort anoniem op woningen reageren. Gemeente Rotterdam start per 1 september met een pilot van het platform ‘Eerlijk te Huur’. Woningzoekenden reageren daar niet met hun naam op woningen, maar met een code.

Met het platform wil de gemeente woondiscriminatie tegengaan. Door bepaalde kenmerken verborgen te houden tot de verhuurder de kandidaten uitnodigt voor een bezichtiging, wordt de kans op discriminatie volgens de gemeente kleiner. Denk daarbij aan kenmerken zoals naam, leeftijd, afkomst, nationaliteit of godsdienst. Woondiscriminatie komt namelijk nog regelmatig voor. Volgens de gemeente hebben Rotterdammers met een niet-Nederlands klinkende naam zelfs 23% minder kans om uitgenodigd te worden om naar een woning te komen kijken.

Rotterdammers schrijven zich op het platform ‘Eerlijk te Huur’ in met alle benodigde informatie, maar de verhuurders krijgen die informatie dus niet te zien. Pas wanneer de verhuurder de kandidaten uitnodigt om te komen kijken naar de woning, worden de namen zichtbaar. Als de verhuurder er dan voor kiest om iemand niet uit te nodigen, geeft het systeem een seintje aan de beheerders van het platform. Gebeurt dit vaker, dan kan de gemeente een onderzoek instellen en eventueel handhaven.

Tijdens de pilot van zes maanden worden tweehonderd woningen aangeboden door het Platform Particuliere Verhuurders Rotterdam (PPVR). Zestig procent van die woningen vallen onder sociale huur.