Nieuwe dienstregeling en voorwaarden in ov

Vanaf maandag 1 juni gaat het openbaar vervoer grotendeels volgens de normale dienstregeling rijden. Hier zijn een aantal maatregelen aan verbonden. Dat een mondkapje verplicht is, dat weten de meeste mensen inmiddels wel, maar wat zijn de andere regels? Wij zetten ze voor je op een rij.
In Rotterdam wordt het openbaar vervoer geregeld door de RET, de NS, Qbuzz en Connexxion. Al deze vervoerders verplichten het dragen van een mondkapje, de RET en Qbuzz benadrukken dat dit geldt voor iedereen vanaf dertien jaar. Op perrons, stations en haltes hoeft dit niet. Wie geen mondkapje draagt, riskeert een boete van 95 euro.

De RET gaat weer rijden volgens de oude dienstregelingen. Uitzonderingen hierop zijn de extra ritten naar Hoek van Holland van metrolijn B, ook de weekendmetro’s en de BOB-bus rijden niet. De Fast Ferry blijft volgens de winterdienstregeling varen.

De NS rijdt niet volledig volgens de oude dienstregeling, maar er rijden overal minimaal twee treinen per uur. Er wordt aangeraden om kort van tevoren een reisplanner te checken.

Qbuzz rijdt volgens de volledige dienstregeling, met uitzondering van buurt- en nachtbussen. In de bussen van Connexxion worden tijdelijk geen kaartjes meer verkocht door de buschauffeur. Passagiers moeten van tevoren online een kaartje kopen. Zij rijden ook volgens de reguliere dienstregeling, met uitzondering van enkele ritten en buurtbussen. Iedereen wordt geacht om achterin in te stappen, zodat de buschauffeur niet in gevaar komt.

De ‘oude’ regels blijven overal gelden. Iedereen wordt geacht anderhalve meter afstand te houden, te hoesten en niezen in de elleboogholten, papieren zakdoekjes te gebruiken en thuis te blijven bij milde klachten. De deuren van alle vervoersmiddelen openen automatisch, en twee treden afstand op (rol)trappen is verplicht.

Hoe ervaar jij het om in deze coronatijden met het ov te reizen? Deel het met OPEN via onze socials.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter