Nieuwe straten nieuwe namen

In Rotterdam komen er vijf nieuwe straten bij met de namen van mensen die streden tegen het slavernijverleden. De nieuwe straten komen bij het nieuwbouwproject in Charlois ‘In het Zuiderpark’.

Rotterdammer Simão Miguel stuurde in 2019 een suggestie naar de straatnamen- en gedenktekencommissie voor het vernoemen van een straat naar Tula, de leider van de slavenopstand in 1975 op Curaçao. Tula protesteerde tegen de ongelijkheid en het onrecht wat hem werd aangedaan en streefde naar vrijheid en gelijkheid.

Andere straatnamen naast de Tulastraat worden het Thicopada, Janey Tetaryad, Virginja Gaaipad en het Bonipad. De straten worden aangelegd voor het nieuwbouwproject ‘In het Zuiderpark’, als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid.

Nieuw maar niet veranderd
Er komen wel nieuwe straten bij die de namen dragen van strijders tegen de slavernij, maar dit geldt alleen voor nieuwe straten. Straten die nu namen dragen van slavendrijvers, worden niet veranderd. De Ataturkstraat was het gesprek van de dag binnen de gemeenteraad. Toch verandert de naam van deze slavendrijver niet. Er was niet één andere politieke partij die het voorstel van de PVV steunde.