OccupyEUR organiseert nieuwe bezettingsactie

Voor de derde keer zal actiegroep OccupyEUR op 9 mei een gedeelte van de Erasmus Universiteit bezetten. Een groep studenten (en docenten) wil met name dat de universiteit de banden met de fossiele industrie verbreekt. Verder willen ze onder andere dat de EUR zich gaat inzetten om studieschulden te laten kwijtschelden en dat de toegankelijkheid op de universiteit wordt verbeterd. “Als ze niet bereid zijn deze in te lossen, waar ben je dan mee bezig?”

Voorgaande bezettingen werden gehouden in februari en november vorig jaar. De eerste keer werd de groep hardhandig uit het universiteitsgebouw verwijderd en de tweede keer duurde de bezetting twee dagen. ‘Maar in plaats van echt de banden te verbreken, organiseert de universiteit 14 dialogen over duurzaamheid en spreken ze de ambitie uit voor een plantaardige catering’, laat OccupyEUR weten in een persbericht. Volgens Ilse van OccupyEUR gebruikt de universiteit het onderwerp duurzaamheid als marketing strategie: “Het is een populair onderwerp en het verkoopt gewoon, maar ze doen de meest minimale dingen zoals bijvoorbeeld de klimaatnoodtoestand uitroepen.” De bezetting heeft geen officiële eindtijd of – datum, maar dat is afhankelijk van de reactie van de universiteit zegt Ilse.

‘Meest basale eisen’
Recentelijk heeft, in tegenstelling tot de EUR, de VU Amsterdam wel laten weten geen samenwerkingen meer aan te gaan met fossiele bedrijven als ze niet in lijn zijn met het Parijs akkoord. Ilse: “Dat moet de EUR absoluut doen. Het zijn basale maatregelen die dit instituut gewoon moet kunnen doorvoeren. Het is bizar dat dit niet al gedaan is.” Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de toegankelijkheid op de universiteit, die voldoet niet eens aan de normen van VN verdragen.

Waarom de VU wel en de EUR niet? Volgens Ilse was de Amsterdamse universiteit sowieso iets terughoudender: “Erasmus Universiteit levert de meeste medewerkers aan Shell. De EUR zit bijna op te scheppen dat ze zulke banen kunnen geven. Er komen speciaal mensen voor studeren.”

‘Internationale beweging’
“Ik denk dat het mooi is dat deze actie onderdeel is van een grote internationale beweging”, vertelt Ilse. “In de maand mei worden er over de hele wereld acties gehouden in middelbare scholen en op universiteiten. Voornamelijk met de Nederlandse groep hebben we elkaar kunnen helpen en de eisen beter afstemmen. Uiteindelijk willen we ook zoveel mogelijk mensen bereiken.”

Foto: James Petermeier