Oekraïense Rotterdammers verzamelen zich bij Erasmusbrug: ‘Niet denken dat de oorlog je niet kan raken’

Rusland is donderdagochtend vroeg Oekraïne binnengevallen. De Rotterdamse Oekraïners kijken met vrees en verdriet naar de inval van de Russen. Zij verzamelden zich donderdagavond rond de Erasmusbrug die verlicht is in de kleuren van de Oekraïense vlag om solidariteit te tonen met het land.

De Russische president Vladimir Poetin verklaart woensdagnacht de oorlog met Oekraïne. Burgers slaan massaal op de vlucht, maar er is veel onduidelijkheid over waar zij terecht kunnen. De Oekraïense Rotterdammers zijn erg geschrokken van wat er gebeurt in het land. Olena Kostiuk begon meteen te huilen toen zij donderdagochtend het nieuws las. Op het moment dat Olena haar familieleden wakker maakte, wisten zij nog niet wat er aan de hand was.

“Mensen vragen vervelende dingen aan mij omdat ik uit Oekraïne kom”, vertelt Oksana Savchuk. “Denk jij dat Oekraïne het nieuwe Wit-Rusland zal worden?” en “Denk jij dat Oekraïne helemaal geannexeerd wordt?”

De situatie kan volgens de Oekraïner Dmytro Kostiuk uit de hand lopen en dit zal niet alleen gelden voor Oekraïne, maar ook voor Europa of misschien de hele wereld. “Je moet je realiseren dat het in de realiteit maar een dag rijden is met de auto naar Oekraïne. Niemand moet denken dat de oorlog je niet kan raken.”

Concerten Valery Gergiev
Het Rotterdams Philharmonisch Orkest meldt dat zij genoodzaakt zijn concerten te annuleren van dirigent Valery Gergiev als hij niet zelf openlijk afstand neemt van het handelen van president Poetin in Oekraïne. Ook het Gergiev festival in september is geannuleerd.