Oh jee, verwarrend! Deze net geopende horecazaken in de stad dragen dezelfde naam

Jules Boules Bites Bar

Het zal je maar overkomen: spreek je met vrienden, familie of collega’s af om een hapje te gaan eten, sta jij bij een horecazaak in het centrum van Rotterdam en zij op Zuid bij de Kuip. Dat kan zomaar gebeuren als je afspreekt bij ‘Jules’. Want die naam kom je ineens een stuk vaker tegen in het Rotterdamse horecaleven.

Foto van: Jules Boules Bites Bar

Het is een beetje verwarrend: twee net geopende horecazaken in Rotterdam dragen precies dezelfde naam. De ene zaak heet voluit Jules Boules Bites Bar en ligt sinds enkele maanden aan het Cor Kieboomplein bij de Kuip. Hier kun je een hapje eten, een drankje doen, maar ook gezellig jeu de boulen.

De andere horecazaak Jules is een net geopende brasserie, pal in het centrum bij het WTC. Wie in dit nieuwe broertje van de bekende Rotterdamse brasserie Pierre zit, waant zich even in Frankrijk. Alles – van de kaart tot inrichting – is hier Frans. Maar: een potje jeu de boulen kun je er niet, verzekert een medewerker van de zaak ons. “Dat wordt erg lastig op de Coolsingel.”

Beetje balen
Veel hebben beide zaken dus niet met elkaar van doen. Toch balen ze bij Jules Boules Bites Bar wel een beetje van de situatie, zegt een medewerkster. “De brasserie in het centrum is een erg mooie zaak, dus op zich is het niet verkeerd dat we daar de naam mee delen. Maar toch kan het hier en daar voor wat verwarring zorgen.”

Dat Jules Boules Bites Bar zo heet, komt in de eerste plaats omdat de bedenker van het spel jeu de boules ook Jules heette, legt de medewerkster uit. “En uiteraard is onze naam een eerbetoon naar Jules Deelder.”

Geen problemen verwacht
Bij brasserie Jules wisten ze nog niet van de andere horecazaak die dezelfde naam draagt. “Dat meen je! Ja, het is ook wel een echte Rotterdamse naam, dus zo raar is het ook niet”, zegt een medewerker. Hij verwacht geen problemen. “Nee, we bijten elkaar niet. We zitten op een hele andere plek, draaien een ander concept en we zijn niet van plan hier te gaan jeu de boulen op de Coolsingel”, aldus de lacherige medewerker.

Ook bij deze brasserie is er een link met de overleden Rotterdamse dichter Jules Deelder. “Ja, het is toch een eerbetoon naar hem toe. En Jules is een Franse naam. Die pas erg goed bij de soort horecazaak die we willen zijn: een typisch Franse brasserie.”