Ombuds TV: sinkholen in Krimpen en vluchtelingenopvang in Feijenoord

Marianne van den Anker is inmiddels ruim een jaar ombudsman Rotterdam-Rijnmond. In tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt, is zij niet alleen Ombudsman voor Rotterdam, maar ook voor een aantal andere gemeenten in de Rijnmond. Zo ook in Krimpen aan den IJssel. En daar heeft Nelly Kalisvaart bij hevige regenval sinds kort last van sinkholen.

Zo’n twee jaar geleden besloot de gemeente Krimpen aan den IJssel dat het tijd werd om in de wijk Langeland het riool te vernieuwen en de straat op te hogen. Door deze ophoging is het verschil tussen de straat en de tuinen en kruipruimten van de huizen erg groot geworden. Daarom stroomt er bij hevige regenval, zoals in eind 2022 regelmatig het geval was, een mix van regenwater en zand naar het laagste punt. En dat zijn tuinen en de kruipkelders van de aangelegen huizen. Oplossing: tuinen en kruipkelders ophogen. Maar als je een koopwoning hebt, moet je zelf voor de honderden, soms duizenden euro’s aan kosten opdraaien.

Aan de Feijenoordkade ligt de MS Zwitserland afgemeerd. Deze riviercruiseboot biedt nu onderdak aan 115 Oekraïense vluchtelingen. Die vluchtelingen zijn voor de bewoners geen probleem. De manier waarop de gemeente deze opvanglocatie heeft gerealiseerd wel. Door gebrekkige communicatie vooraf en allerlei problemen in de eerste periode is het vertrouwen van bewoners in het gemeentebestuur tot een dieptepunt gedaald. Dit bracht ombudsman Marianne van den Anker op het idee om het instrument ‘oploskoffie’ in te zetten: alle partijen bij elkaar brengen, koffie drinken en zoeken naar oplossingen.

Gover-Jan en Tannetje Maria Koopmans zijn inmiddels in de 90 en wonen in een flat aan Spuikreek in IJsselmonde. Een parkeerplek voor de deur is zeer schaars en omdat vooral Tannetje Maria steeds slechter ter been werd besloot de familie om een aanvraag te doen voor een invalidenparkeerplek. Helaas heeft het echtpaar hier uiteindelijk anderhalf jaar op moeten wachten en is alleen door tussenkomst van de ombudsman en met een tip van een oud medewerker van de politie in Den Haag de zaak opgelost.