Studenten en wijkbewoners maken schoon in het Oude Noorden

Fleur Schrijver, Kai-Arne Poot en Johan den Bakker, studenten van de Willem de Kooning academie, hebben een schoonmaakactie opgezet in het Oude Noorden om de wijk te verbeteren. Onder de naam WijkSchoon Rotterdam organiseert het drietal, in samenwerking met Stichting SOL, een opruimdag. 

Voor een schoolproject hebben de drie studenten onderzoek gedaan naar de wijk Oude Noorden. “Wanneer het gaat over leefbaarheid in de wijk zien wij dat er veel zwerfafval is. Wij vinden dat dit een probleem is wat aangepakt moet worden”, aldus Fleur. “Dit probleem gaat namelijk ten koste van het schone straatbeeld en de veiligheid op straat en bij de pleintjes.” Het werd dan ook hun missie  om de wijk schoon te poetsen met de wijkbewoners. “Dit moet zorgen voor bewustwording van het probleem van het zwerfafval en moet leiden tot initiatief vanuit de buurtbewoners om zelf hun eigen wijk schoon te houden”, aldus de studenten. 

Artikel gaat verder onder de foto

De centrale plek voor de schoonmaakactie is het Pijnackerplein. Het doel is om zoveel mogelijk wijkbewoners erbij te betrekken: “Wij bieden ze de mogelijkheid om met een prikker en een vuilniszak hun eigen buurt op te ruimen”. Alle deelnemers worden vervolgens na afloop beloond met een stuk fruit van de lokale groenteboer Rinus. 


Artikel gaat verder onder de video

Ook de jeugd helpt een handje mee. Josef Balaydin van SOL heeft namelijk ‘North Family’, een groep betrokken kinderen uit de buurt, ingeschakeld om de wijken leeg te prikken. Zij combineren sporten met het opruimen van zwerfafval. Het is niet de eerste keer dat deze jongeren de wijken van Noord schoonmaken. Eerder maakten wij een reportage toen deze, zoals Josef ze noemt,  ‘chaos kinderen’ ploggend door de wijk gingen.

Foto: Monique van den Hoek