Peppelen op de Peppelweg

In de serie ‘Een ode aan de winkelstraat’ zijn we deze keer op de Peppelweg in Schiebroek, een winkelstraat die omschreven wordt als dorps en gezellig. OPEN Rotterdam gaat langs bij een groenteboer, kapper en een diervoedingwinkel; echte Rotterdamse ondernemers.

Mehmet is een van de ondernemers in de straat die een begrip is van de wijk. Hij wordt ook wel ‘de gezelligste groenteman’ genoemd. “De mensen zijn leuk. Alles is lokaal, we hebben alles hier en het is een levendige wijk!” vertelt hij enthousiast. “Het leukste aan de Peppelweg vind ik de mensen.” Mehmet heeft een hele goede band met de mensen uit de wijk. Hij vindt de mensen hier vriendelijk en maakt veel praatjes met zijn klanten. “Mijn klanten zijn inmiddels ook vrienden van mij geworden. Ik ken al hun namen en de namen van de kinderen. Als er iets is, vertellen ze dat aan mij.” Hoe kan het dat hij zo’n goede band heeft met de buurtbewoners? “Ik ben gewoon mezelf. Ik hou van mensen! Je moet investeren in mensen. Als je liefde geeft, krijg je liefde terug.”

Aan het begin van de straat heb je Nelly’s, één van de zeven kapperszaken op de Peppelweg. De zes andere kapperszaken ziet eigenaresse Nelly niet als concurrentie. Nelly’s Haarmonie typeert zichzelf als een kapperszaak met een persoonlijke touch. “Zou wel leuker zijn als er iets anders komt dan alleen maar kapperszaken”, aldus Nelly.

Tegenover Nelly’s heb je Milan’s diervoeding. De zaak is vernoemd naar de kleinzoon van eigenaresse Roos. Klanten zeggen weleens dat Milan’s Diervoeding een echt buurtwinkeltje is. Het is ook de enige winkel met dierenspullen in Schiebroek. Roos vertelt: “Onze klanten blijven bij ons hangen. Soms geven we ze een kopje koffie en maken we een praatje. Klanten willen dan en hun hart bij ons luchten. Dat schept een band.” Wat de Schiebroekers nog missen in deze straat? “Een goede visboer”, aldus een Peppelaar.

In een tijd van flitsbezorgers, ladingen pakketjes en zelfscankassa’s is de Rotterdamse winkelstraat een oase van gezelligheid en gemoedelijkheid. Dit is de plek waar Rotterdammers uit alle lagen van de bevolking elkaar nog ontmoeten, ideeën uitwisselen en natuurlijk producten en diensten afnemen.