Pools bruin café leeft mee met laatste wedstrijd van Polen

Polen is tijdens het WK in Rusland al uitgeschakeld, maar in een traditioneel bruin café aan de Katendrechtse Lagedijk, met Poolse eigenaar, wordt de laatste groepswedstrijd van het land nog wel bekeken.
“Ik ben Alicja Dulak en al twaalf jaar eigenaresse van de kroeg De Spiegel. Een kroeg met een hele rijke geschiedenis”, vertelt de uitbater met een lach. Hoewel de kroeg een rijke geschiedenis kent, is veel hetzelfde gebleven. “Ik woon al 26 jaar hier en inmiddels heb ik geleerd dat de cultuur voor bruine café’s langzaam verdwijnt. De meeste kroegen worden overgenomen door de Turkse of Marokkaanse gemeenschap. Dan wordt alles gesloopt en er een kebabzaak van gemaakt.”

Toen zij besloot de zaak over te nemen, was de Poolse gemeenschap enthousiast. “Hun hadden het allemaal over een eigen kroeg, met een Poolse vlag. Maar dat ging helemaal fout. Er werd heel veel gedronken en waren vechtpartijen”, vertelt ze nog steeds zichtbaar aangeslagen. “Op een gegeven moment ging ik weigeren. Weigeren om te schenken en weigeren om mensen binnen te laten. Maar ja, ik moest ook overleven. Ik had die kroeg gekocht en moest de lening aflossen. Maar gelukkig zijn er de laatste tien jaren geen problemen meer”, stelt Alicja terwijl ze haar opmerking afklopt op hout.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat