Poolse ondernemers Barbara Karpinska en Slawek Karpinski: ‘Toen pas had ik echt het gevoel: ik ben thuis’

In een serie portretten van Poolse ondernemers laten OPEN Rotterdam en Vers Beton zien hoe ondernemerschap een manier kan zijn om onder uitsluiting uit te komen en je plek te vinden in een nieuwe stad. Dit portret gaat over Barbara Kapinska van interieurzaak Styl Mebel.

Aan de Oostrand van Rotterdam, in een bedrijvengebied nabij de Rotterdamse wijk Nesselande, stap je een chique oase van stijl binnen. De wanden van de showroom van Styl Mebel zijn bedekt met parketstalen, wandtegels, lijsten en kastgreepjes. Uit de werkplaats komt het geluid van een draaiende zaagmachine en de geur van vers hout.

Tweetalig
In 2013 startte Barbara’s man Slawek het bedrijf dat keukens en interieurs op maat maakt, in de Eben Haëzerstraat in Charlois. “In het begin was het fijn om in de Poolse buurt op Rotterdam Zuid te zitten. Makkelijk om alles in je eigen taal te doen, Poolse kapper, bakkerij, televisiewinkel, dat geeft een veilig gevoel.” Sinds 2021 zitten ze in de huidige bedrijfsruimte. Met vijftien werknemers hebben ze een hecht, weinig hiërarchisch team.

Lang trok Styl Mebel vooral Poolse klanten, maar dat veranderde nadat ze hun social mediacampages uitbreidden, de site helemaal tweetalig maakten, en de mond-tot-mondreclame toenam. Nu krijgen ze meer Nederlandse, maar ook veel Turkse klanten. “Nederlandse klanten willen vooral tijdloze meubels, Poolse klanten zijn veel trendgevoeliger”, ziet Barbara.

In hart en nieren
Zij kwam in 2009 naar Nederland, studeerde in Amsterdam, en verhuisde voor een vriendje naar Rotterdam. Ze ontmoette Slawek toen ze zijn boekhouder werd, haar kantoortje zat in dezelfde straat. De vonk sloeg over en sinds 2016 is ze mede-eigenaar van Styl Mebel. Ze doet social, HR en alle administratieve en financiële zaken.

Slawek is ondernemer in hart en nieren. Hij twijfelde geen moment om hier een zaak te beginnen. “In Nederland is ondernemen nog makkelijker dan in Polen. Je hebt alleen een tolk nodig voor de KvK-inschrijving”, vertaalt Barbara hem uit het Pools.

“Een eenmanszaak is de makkelijkste manier om aan werk te komen, als je de taal niet spreekt”, merkte Barbara zelf ook. “Met slechts basiskennis van het Nederlands, was het heel lastig om een goede baan te vinden. Dan kom je via uitzendbureaus, als boekhouder, letterlijk met plantjes in de kassen te werken. Toen ben ik ook maar zelfstandige geworden.”

Aarden
Om echt te aarden moet je Nederlands leren spreken, vindt Barbara. “Toen pas had ik echt het gevoel: ik ben thuis. Je komt ver met Engels, maar kleine informele gesprekjes — bij de kassa, of met de oude buurvrouw — mis je dan. Zeker nu als moeder merk ik hoe belangrijk dat is.”

“Onze wens is dat over vijf jaar iederéén weet dat Styl Mebel die goede Rotterdamse meubelzaak is. Het Poolse publiek weet dat al. Als bedrijf dragen we bij aan de samenleving, zo sponsoren we onder andere de Poolse viering van internationale Kinderdag in Den Haag, en doen mee aan de internationale Poolse benefietactie met Kerst. We willen geen ‘goedkoop’ bedrijf zijn, niet het cliché van een Pools bedrijf, maar alleen hoge kwaliteit leveren en klanten echt een goed gevoel geven.”

Lees alle portretten, geschreven door Manon Dillen en Willemijn Sneep, op Vers Beton.

Dit onderzoek is een samenwerking tussen Vers Beton en OPEN Rotterdam en mogelijk gemaakt dankzij het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.