Poppenspeler Wim Noordegraaf laat al 42 jaar peuters én ouders lachen met poppenkast Beurs

Wim Noordegraaf speelt al 42 jaar in de poppenkast op het Binnenwegplein in het centrum van Rotterdam. De verhalen verzint hij zelf en ook de poppen creëert hij zelf in zijn werkplaats.

“Het begon met vakantiewerk op campings in mijn studententijd. Toen ik geen student meer was, ben ik daarmee gestopt en doorgegaan met het poppenspel”, blikt poppenspeler Wim terug op het begin van zijn jarenlange carrière als poppenspeler. “Naast allerlei andere dingen in mijn leven is het altijd een heel belangrijk bijvak, en soms hoofdvak geweest”, zegt hij vanuit zijn zolder in Rotterdam Noord, waar hij regelmatig poppen repareert of creëert.

Hij pakt zijn koffer in met de poppen en vertrekt naar het Binnenwegplein. Daar staat hij inmiddels al 42 jaar op de woensdag, zaterdag en zondagmiddag samen met nog twee andere spelers, Koos en John. Er zijn ook al wat volwassenen en kinderen toegestroomd die klaar zitten voor het poppenspel. “Wij komen wel vaker”, vertelt een vrouw die al klaar zit met haar dochter. “We vinden het een hele leuke ervaring en de poppenkastspelers doen het super leuk.” Een ander stelt: “Wij komen iedere zomer. Het is ook leuk wanneer je iets roept. Dan improviseert hij op datgeen wat je zegt.” Dat Wim graag interactie zoekt, is duidelijk. Hij geniet zelf ook van het contact met het publiek, hoewel het hem niet altijd windeieren legt. “De middag na het zomercarnaval zat er een ontzettend grote, dikke man ongelofelijk dronken te zijn op de eerste rij tussen de peuters in. Ik probeerde hem met een geintje weg te krijgen, maar die was zo dronken dat hij dat niet meer meekreeg. Dan krab je je na afloop wel op je kop van: ‘Wat is mij nu weer overkomen.’”

Dat geen voorstelling hetzelfde is, moge duidelijk zijn. Meestal speelt Wim een plot van 25 minuten. “Ik ben nu bezig met een verhaal over een kabouter. Die gaat teksten zeggen als: ‘Kan ik hier wonen, ik ben mijn huis kwijt.’ Daarmee willen we het vluchtelingenprobleem aan de orde stellen”, vertelt Wim. Maar eerst wordt nog het 42-jarig jubileum gevierd op zaterdag 20 augustus. Dan zullen de mensen op het Binnenwegplein een middag lang, non-stop, worden vermaakt door maar liefst vier poppenspelers die elkaar afwisselen.