Internationale Vrouwendag: een dag om de vrouw te vieren, maar ook aandacht te vragen voor femicide, emancipatie en vrouwenrechten. In Rotterdam wordt dat op allerlei manieren gedaan: met een grote protestmars, een sip ‘n paint of met een wandeling langs iconische plekken van de Rotterdamse vrouwenbeweging. “Wij als vrouwen zijnde hebben heel veel mooie dingen te betekenen voor deze maatschappij en die ruimte mag er ook zijn.”
De kick-off van de Internationale Rotterdamse Vrouwendag vindt plaats in de Centrale Bibliotheek. Carola Schouten deelt haar inspiratie, Elfie Tromp draagt een gedicht voor en Glenda Peters geeft een muzikale performance. Daarna kunnen liefhebbers aansluiten bij een sip ‘n paint in de bibliotheek of een wandeling maken door de stad langs iconische ‘vrouwenplekken’.
En waar staan de aanwezigen van de activiteiten veelal bij stil? “Dat ik er als vrouw mag zijn en mijn mening mag uiten en net zoveel rechten heb als een man”, vertelt een vrouw terwijl ze een vrouwengezicht met bloemen eromheen aan het schilderen is tijdens de Sip ‘n Paint in de Doelen. Een andere vrouw vult aan: “Dat zij (mijn dochter) een Rotterdam mag houden waar ze veilig over straat kan gaan en het recht heeft om overal te lopen en zich niet druk hoeft te maken hoe laat het is, maar dat Rotterdam ook van haar is.
Protestmars
Op Internationale Vrouwendag vindt er in Rotterdam, net zoals in veel andere grote steden, ook een grote protestmars plaats. In Rotterdam heeft deze als beginpunt het Stadhuis en als eindpunt de Doelen. ‘My body, my choice’, ‘the future is female’, ‘trans vrouwen wij staan naast jullie’, is een greep uit de borden die zichtbaar omhoog worden gehouden tijdens het protest. De aanwezigen roepen leuzen als “Hey hey, ho ho, the patriarchy has to go”, “Stop the violence end the silence” en “nee is nee”.
Want vieren? Nee, dat doen de aanwezigen niet. “Er is vandaag niets om te vieren. Vandaag moeten we het probleem benadrukken.” Op het moment dat we allemaal hetzelfde worden behandeld, dán is er pas reden tot feest, vertelt de organisator van de mars, Ornela Tiantiarelli van Feministas en Rotterdam. Samen met lokale collectieven hebben ze de mars opgezet. “Op het moment dat er geen straat harassment en intimidatie meer is, dat je veilig op straat kunt lopen tot eerlijkheid met lonen toe. Dat moet allemaal worden opgelost, en misschien dan kunnen we ooit vieren.”