PvdA-raadslid en vastgoedmiljonair Balwantsingh treedt af na ‘ophef en gevoelens’

Narsingh Balwantsingh is afgetreden als PvdA-raadslid nadat de publicatie van OPEN Rotterdam als een harde klap aankwam in Rotterdam. “Nu blijkt dat deze constructie onvoldoende werkt zoals ik had gehoopt en ben ik daardoor onvoldoende op de hoogte geweest van wat er precies gebeurd is”, laat Balwantsingh weten.

“De berichtgeving over het vastgoed van Narsingh (Balwantsingh, red.) leidt tot veel ophef en gevoelens. Dat begrijpen wij”, reageert Richard Moti, PvdA-fractievoorzitter, op het nieuws dat Balwantsingh eigenaar blijkt te zijn van het schimmelpand in Bloemhof. “Als fractie hebben we – samen met Narsingh Balwantsingh – altijd gestreden tegen de excessen op de woningmarkt. We hebben dan ook geen enkele twijfel aan zijn integriteit.”

Balwantsingh vertelde in een interview met OPEN Rotterdam op dinsdag 11 december nog dat hij het pand niet zag voordat hij het kocht, maar van plan was het op te knappen. “Van begin af aan heb ik deze panden bij een externe beheerder ondergebracht, die de contacten met de huurders regelt, waarbij ik ervan ben uitgegaan dat ik hiermee het goed verhuurderschap geborgd heb. Nu blijkt dat deze constructie onvoldoende werkt zoals ik had gehoopt en ben ik daardoor onvoldoende op de hoogte geweest van wat er precies gebeurd is.”

“Daarom heb ik besloten om zelf meer grip te krijgen en het goed verhuurderschap zelf te toetsen”, vervolgt Balwantsingh. “Om dit mogelijk te maken zal ik mijn raadslidmaatschap van de gemeenteraad van Rotterdam opgeven, zodat ik meer tijd kan vrijmaken voor het verbeteren van deze woningen.”

Verder verzekert Balwantsingh nooit met verstrengelde belangen te hebben gehandeld. “Om te voorzien in mijn pensioen ben ik al vroeg begonnen met het investeren in vastgoed. Ik heb mijn bezittingen altijd gedeeld met de griffie die eventuele tegengestelde belangen en het uitbrengen van mijn stem in de raad in dat verband nauwlettend in de gaten houdt.”

De PvdA en Balwantsingh gaan respectvol uit elkaar. Moti: “We kennen hem als een volksvertegenwoordiger met een goed moreel kompas en een groot sociaal hart. Zijn aftreden als raadslid kunnen we alleen maar respecteren, zodat hij meer tijd heeft om zijn verantwoordelijkheid als goed verhuurder goed te kunnen invullen.”

‘Eerste overwinning’ voor Revolutionaire Eenheid

“We zijn blij, maar ook vooral erg bezorgd”, reageer Revolutionaire Eenheid raadslid Bob op het aftreden van Balwantsingh. “We maken ons zorgen over het lot van zijn huurders. Dit voelt voor ons als een eerste grote overwinning. We hebben hem een knock-out gegeven.” Verder vermoedt Bob dat dit het begin kan zijn van ketting aan openbaringen. “Het vastgoedbezit moet openbaar worden. Het is heel vreemd, dat als je duizenden euro’s aan huur opstrijkt, dat privé-informatie zou moeten zijn.” 

Op Twitter openbaart Revolutionaire Eenheid de plannen van Balwantsingh. Zo zou hij een heel huizenblok willen ‘herontwikkelen’ tot luxueuze appartementen. Daar zet Bob zijn vraagtekens bij. “Gaat hij het daadwerkelijk opknappen? Hij liegt dat hij niet wist van dat schimmelhuis en hij liegt dat hij geen persoonlijk contact heeft met die mensen. We maken ons zorgen dat hij niks gaat doen en wat dat zal betekenen voor de huurders.”