De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft vragen gesteld aan het college naar aanleiding van ons bericht over blauwalg in de Kralingse Plas. Op 16 augustus meldde OPEN Rotterdam dat er weer te veel blauwalg in de plas is gevonden, terwijl de gemeente in de afgelopen periode juist extra maatregelen heeft genomen om de algen tegen te gaan.
En die maatregelen zijn nu precies waar de PvdD vragen over heeft. Voor het extra bestrijden van de algen heeft de gemeente zogenaamd ‘Phoslock’ gebruikt. Phoslock is een mengsel van klei en de stof lathaan. Lathaan zorgt ervoor dat blauwalg niet meer kan groeien in het water. Blauwalg heeft fosfaat nodig om te groeien en als je lathaan in een plas gooit, dan trekt de lathaan dat fosfaat als het ware mee naar de bodem.
Vervuiling
PvdD zegt “onaangenaam verrast” te zijn door de vondst van blauwalg “zeker omdat met het kiezen voor chemische bestrijding in de vorm van Phoslock er bij ons de hoop bestond dat het blauwalgdossier gesloten kon worden.” Dat er nu weer blauwalg in de plas zit, betekent dat het probleem voorlopig niet is opgelost, maar dat we volgens de PvdD “nu én chemische verontreiniging hebben én een oppervlaktewater dat zowel voor zwemmers als voor het behalen van de waterkwaliteitsdoelen niet voldoet.”