Rachid zoekt Raad over Provinciale Staten: ‘We vinden het allemaal een beetje geneuzel en gerommel’

In de serie Rachid Zoekt Raad vraagt Rachid zich af wat de Provinciale Staten en de Waterschappen nu eigenlijk precies doen. Ook wordt onderzocht hoe het is gesteld met de kennis over deze verkiezingen bij de Rotterdammers. Gaat Rotterdam überhaupt wel stemmen op 15 maart?

In aflevering 3 gaat Rachid in gesprek met de Rotterdamse Leontine Vreeke (D66), die nu nog wijkraadslid is in Katendrecht/Wilhelminakade en kandidaat voor de Provinciale Staten is. Zij wil graag naar de Provinciale Staten omdat die het kader bepalen voor de gemeente. Ook spreken we oudgediende Ellen Verkoelen (50PLUS), die een aantal jaar voor het CDA in de Provinciale Staten van Zuid-Holland zat. Met Ellen hebben we het over wat die baan precies inhoudt, waarom de Provinciale Staten bij veel mensen onbekend is en welke tips zij Leontine wil geven.

Ellen is duidelijk: “De Provinciale Staten is een heel belangrijke bestuurslaag, maar ook heel onbekend bij de mensen. We vinden het allemaal een beetje geneuzel en gerommel in de marges. En dat is jammer, want er worden belangrijke besluiten gemaakt daar. Kijk eens bijvoorbeeld naar het woondossier. De minister wil 230 duizend woningen in Zuid-Holland bouwen. Dat moet de provincie gaan organiseren.”

“Het is heel jammer dat mensen niet weten waar de Provincie voor staat”, betreurt Ellen. “Ik snap het wel, want als je naar de gemeenteraad kijkt; dat is jouw stad en heel dichtbij. Als je naar de Tweede kamer kijkt; dat is heel belangrijk want het gaat over jouw land. En die laag ertussen; dat zijn de Provinciale Staten en die zijn onzichtbaar.”

Tot slot heeft Ellen ook een tip voor Leontine: “Wees vooral zichtbaar! Ik zelf zou heel graag, ook met andere partijen samen, veel meer zaken gaan koppelen aan de gemeente. Mochten we er allebei in komen, kunnen we een afspraak maken om ervoor te zorgen dat we ons aan de dossiers van Rotterdam gaan hangen.”