Rattenoverlast Coolhaveneiland loopt uit de hand

Rattenoverlast is niks nieuws in onze stad. Bewoners van het Coolhaveneiland weten er alles van, maar de laatste weken loopt de situatie behoorlijk uit de hand. De wijk app van de buurt staat roodgloeiend. ‘Ik weet niet meer wat te doen, dan iets met de hele buurt te doen aan de rattenproblemeem in de tuin. Help’, aldus een noodkreet van een van de bewoners.

De buurtbewoners zijn radeloos: ‘Ik heb vanmorgen 45 minuten met Woonbron aan de telefoon gezeten. Wij hebben ratten en muizen in de berging en in huis. Ik wilde vanmorgen een broodje maken voor m’n kind, maar wederom waren de broodjes aangevreten’, zo spuit een bewoners in de groepsapp. Meest genoemde oplossing in de app is goed opletten op rondslingerend eten en afval of een kat in huis nemen. Maar helpt dat?

Over het gebruik van rattengif zijn de bewoners erg fel. Het gebruik van rattengif zou een groot gevaar kunnen zijn voor de huisdieren en is niet goed voor het eco-systeem. De buurtbewoners adviseren elkaar om alles goed schoon te houden: ‘Dat is waar het begint, bij jezelf. Je kan nog zo opgeruimd zijn, maar als je buren het niet zijn is het einde zoek’. Een van de bewoners heeft Woonbron verzocht een brief te sturen met het verzoek geen eten meer op straat te gooien. ‘Maar het is een Rotterdam-breed probleem. Veel meer dan een rattenbox aanvragen ia 14010 kunnen we volgens mij niet doen’, zo vertelt zij.

De komende tijd onderzoeken wij het rattenprobleem in Rotterdam. Heb jij er ook last van? Of juist de gouden oplossing. Wil jij andere bewoners helpen? Mail ons via [email protected] of laat een reactie achter op de website of onze socials.

OPEN Rotterdam heeft al meerdere malen ingezoomd op rattenoverlast in de stad. Wij zetten een aantal van deze reportages op een rij.

Centrum, Diergaardesingel
Niemand wil graag dat er veel ratten rondlopen in zijn of haar wijk, maar volgens bewoners van de Diergaardesingel in het centrum van Rotterdam, wordt de buurt geteisterd door dit ongedierte. De aantallen lijken alleen maar toe te nemen en niemand weet wat ze eraan kunnen doen…

Rotterdam Noord
Eerder zoomden we ook in op het rattenprobleem in Rotterdam Noord in een aflevering van Noord TV. Wijkraadslid Karin Padmos wordt er soms moedeloos van. Op veel plekken in Noord wordt oud brood op straat gegooid. Het is onnodig zegt ze, het kan beter in een broodbak dan gebeurt er iets goeds mee. Nu levert het veel overlast van ratten en ander ongedierte op. Ze laat in deze aflevering zien hoe groot de problemen zijn.

Rotterdam Zuid, Feijenoord
Om onder andere de overlast van ratten aan te pakken, stelt de gebiedscommissie Feijenoord per 1 maart 2018 een voederverbod in. Zij streven naar een schone buitenruimte. Rattenexpert Frank Boerboom denkt niet dat een verbod zal werken en denkt dat we best samen kunnen leven met de gevreesde viervoeters.