Rieks (77) is energiecoach: ‘Je hoopt dat de mensen ‘s een keer geholpen worden’

Onterecht teveel betalen voor stroom of warmte die je niet gebruikt: dat wil niemand. Toch gebeurt dat, zeker nu tijdens de energiecrisis, nog wel. Rieks Weerman is energiecoach en helpt de nodige Rotterdammers om te besparen waar mogelijk. Dit alles doet op zijn scootmobiel, mét een grote emmer erop.

Die emmer heeft namelijk een bijzonder doel tijdens zijn vele bezoeken. “Ik doe hier de 10 liter proef mee”, legt hij uit. “Je ‘tankt’ tien liter koud water en tien liter warm water, evenveel dus. Zo kun je precies zien wat de meter bij jou thuis aangeeft en wat je dus voor beide betaald.”

Onrecht

In het huis van Marijke Tikai in Rotterdam-Nesselande zorgt dat voor iets geks: terwijl er koud water wordt getapt, staat er in de meterkast dat er ook nog warm water uit de kraan komt. Dat klopt dus niet, terwijl dat dus wel op de rekening straks staat. Dit zijn niet de enige problemen waar Tikai tegenaan loopt. “Voor de verwarming betaal ik ook teveel, terwijl mijn twee kinderen en ik echt niet zoveel thuis zijn. Ik snap er niks van.”

Weerman: “Soms ligt het echt aan iemands gebruikersgedrag, maar in dit geval ligt het aan een systeem. Dat kan niet, daar moet iets aan gedaan worden.” Hij kent haar al jaren en komt geregeld bij haar over de vloer rondom energieproblemen. “Het is een onrecht wat naast Marijke, vele andere mensen wordt aangedaan, dus ik wil hen zo goed mogelijk helpen door.”

Kerstactie
Deze video is onderdeel van de kerstactie van Energiebank en Samen010, ‘Geef Rotterdammers een warme kerst’. Doneren kan op rekeningnummer NL21 TRIO 0338 8152 28, t.n.v. Stichting Samen 010 o.v.v. Geef Rotterdammers een warme Kerst of via de doneerknop op www.energiebankrotterdam.com/warme-kerst/ of https://www.samen010.nl/doneren/.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat