Rondslingerende deelscooters en fietsen moeten binnenkort netjes in een parkeervak worden geparkeerd

Je komt ze overal tegen, op het fietspad, op de stoep en in parken. Het gebruik van elektrische deelscooters groeit de laatste tijd enorm in Rotterdam. Dit zorgt voor veel overlast, maar voor ook ergernis onder de Rotterdammers. De gemeente is daarom met een oplossing gekomen: speciale parkeervakken voor deelscooters.

Het probleem van de rondslingerende (deel)scooters en fietsen werd de laatste tijd vooral groot voor gehandicapten. Voor rolstoelers en slechtziende mensen werd het zelfs gevaarlijk. De gemeente hoopt met dit nieuwe plan meer orde en veiligheid te krijgen op straat en de overlast hiermee te verminderen.

De vakken zijn niet exclusief voor deelscooters en fietsen, maar voor alle rijwielen. Alle scooters en fietsen die buiten de parkeervakken staan ontvangen een boete. ‘Momenteel telt Rotterdam zo’n 3300 uitleenfietsen- en -scooters van aanbieders als Felyx, Check, Go Sharing, OV-fiets en Donkey Republic. De gemeente Rotterdam wil dat aantal snel uitbreiden, onder meer in Rotterdam-Zuid.’, aldus het Algemeen Dagblad.

Weinig parkeerplekken zorgt voor ‘strooiscooters’
Eerder maakte wij een reportage met Laura die zich verwonderde over dit fenomeen van uitgestrooide scooters zonder eigenaar. Zij begon er foto’s van te maken tijdens haar wandelingen. Ook zij merkt veel van de overlast. “Wat me na een jaar strooiscooters fotograferen opvalt is dat ook het parkeren voor de gebruikers van deelscooters een uitdaging blijft”, vertelt Laura. Elke dag kan zij wel een foto plaatsen van deelvoertuig op een ongebruikelijke parkeerplek.