ROPOPO met Politicus van het Jaar, René Segers-Hoogendoorn: ‘Hij vindt natuurlijk vreselijke dingen en is veel te links’

Te gast bij ROPOPO is de kersverse Rotterdamse politicus van het jaar, René Segers-Hoogendoorn (CDA). Presentatoren Ferrie Weeda en Tara Lewis doen meteen verslag van de avond waarop hij, geheel tegen zijn eigen verwachting in, de prijs mee naar huis sleepte én analyseren waarom er nog nooit een vrouw heeft gewonnen.

We horen Mina Morkoç (GroenLinks), die net naast de winst greep, maar daar niet wakker van ligt (‘Ik had nog nooit van de prijs gehoord’). De tevens genomineerde Simon Ceulemans (Leefbaar) vertelt waarom hij comfortabel is met zich profileren op échte Leefbaar-onderwerpen als de asielcrisis en de huisvesting van statushouders.

René weet Ferrie en Tara volledig van hun stuk te brengen met een historisch feitje over zichzelf en schetst zijn favoriete carnavalsoutfit. En er zijn borrels. Veel borrels. Traditiegetrouw organiseren de politieke partijen in één week tijd hun nieuwjaarsborrels en ROPOPO was erbij.

Op de PvdA-borrel zijn de naweeën van de rel rondom vertrokken raadslid Narsingh Balwantsing nog voelbaar. Burgemeester Aboutaleb spreekt harde woorden over het naleven van persoonlijke ethiek en benadrukt dat een beroep op integriteit niet volstaat. Wie kwam halverwege in korte broek, kletsnat binnenvallen en wat voor gemeen grapje maakte Tim de Haan (D66)? Wat vond Joan Nunnely (D66) van Tims hese stem? Aan welke oud-wethouder klampten schimmige randfiguren zich vast in een karaokebar in Delfshaven? En wie kon moeiteloos Django Wagners kraker Kali meezingen?

Ferrie heeft een klein peloton aan legendarische quotes én gadgets overgehouden van de Leefbaar-borrel, maar gelukkig is er, na net iets te veel borrelpraat, op de valreep ook nog tijd voor wat inhoud! René vertelt over het door hem geïnitieerde Woonakkoord, dat, naar verwachting, het einde zal betekenen van de zeer omstreden Woonvisie.

Hij mag het ook nog even over ‘zijn’ Schiebroek hebben voordat we horen wie er schattig op de foto met een kat én de oud-burgemeester van Rozenburg stond. Op het einde nog wat juice: wie is de ‘babe’ van gemeenteraad?

Traditiegetrouw sluiten ze af met een lied, waarvan René de tekst eigenlijk te heftig vindt om mee te zingen.