Rotterdam kan weer het dak op van Groot Handelsgebouw bij The Rooftop

Rotterdammers die op grote hoogten willen genieten, kunnen ook deze zomer terecht op verschillende daken of dakterrassen. Het pop-up rooftop park DAK opent op zaterdag 14 Juli. Daarnaast komt er dit jaar een nieuwe daklocatie bij. Op zaterdag 8 Juli opent The Rooftop op het Groot Handelsgebouw voor alle zonzoekers en dakduiven.

The Rooftop
Met het openen van de The Rooftop krijgt het Groothandelsgebouw weer een sociale functie. De bedoeling is dat het pand van ‘handelsgebouw’ iets meer een openbaar gebouw wordt. The Rooftop slaat dan ook terug op de gehele ruimte bovenin het gebouw, wat je al direct merkt als je richting het restaurant loopt. Na je weg te hebben gevonden door de kermisachtige doolhoven heen, kom je uit bij de speelhal. In deze ruimte zijn verschillende spellen te vinden, zoals basketbal, tafelvoetbal en jeu de boules.

Ook is dit de plek waar huurders en bezoekers een taartje of kopje koffie kunnen doen. Pas hierna kom je in de oude ruimte van de voormalige Suicide Club terecht, die je niet terug herkent. De ruimte van het restaurant is open, licht en kleurrijk en aan beide kanten kun je het dak op. Bob van der Linde, manager van The Rooftop, vertelt dat de club zich richt op jong en oud. ‘Dit is terug te zien in de keuze voor Rotterdamse biertjes en Nederlandse snacks.’

Ook onder in het gebouw zullen veranderingen plaatsvinden met de komst van een foodhall. The Rooftop is voorlopig nog tijdelijk en is tot december 2023 te bezoeken, door middel van een reservering op de site van het Groothandelsgebouw.

Tijdelijke daken dingen
Rotterdamse gebouwen kennen velen hoogten. Tijdens de Rotterdamse Dakendagen zijn veel verschillende daken open voor publiek. Je kunt dan goed de mogelijkheden zien die de daken van de stad, als publieke ruimte, kunnen bieden. Toch krijgt in Rotterdam niet veel van de dakactiviteiten een permanent karakter. Los van sommige parken of barren zie je niet veel andere bestemmingen voor de daken die mogen blijven. We vragen Leon van Geest, directeur van de Rotterdamse Dakendagen, wat hier een reden voor kan zijn. ‘Wij zijn een festival, dat is niet voor niks. Het heeft altijd heel erg met bezetting te maken. Omdat veel daken in de stad nog niet zijn ingericht om dit soort evenemten draaiende te houden.’ Léon legt uit dat de personele kosten en de organisatie hiervan vaak een aardig bedrag is. De daken hebben, als ze gebruikt worden voor andere doeleinden, nog steeds toezicht en personeel nodig. Daarnaast heeft het ook te maken met inzicht. ‘Het is voor een groot deel een mindset, mensen zij zich er nog niet zo bewust van dat je op het dak ook iets kunt doen.’ Als stadsplanners en eigenaars van gebouwen dit actiever gaan inzetten, is er een kans dat de Rotterdammer in de toekomst wel meer daken kan bezoeken. ‘We zijn er niet zo bewust van, zolang de daken niet gebruikt worden.’ Met gevaar heeft het volgens hem niks te maken; ‘Het is niet omdat het een gevaarlijke ruimte is. Wat wel een ding is, is geluid maken.’ Hoewel geluid maken mag in de openbare ruimte, is dit wel vaker een bron van overlast waardoor activiteiten als de dakendagen en feestjes op DAK toch van tijdelijke aard zijn.

Léon ziet wel dat steeds meer mensen het benutten van de daken inzien; als voorbeelden noemt hij de ijsbaan op de Bijenkorf van afgelopen winter en de opening van The Rooftop op het Groothandelsgebouw aan het Stationsplein. Léon: ‘Je kunt heel veel andere leuke dingen doen, zoals je nu kunt zien bij de Dakendagen of bijvoorbeeld Bovenop Zuid.’

Kijk hier naar ons item over ‘Bovenop Zuid’ op het Zuidplein Station.

Andere toppers
Mocht je de behoefte hebben Rotterdam op verschillende plekken van bovenaf te bewonderen, dan kun je ook terecht op deze plekken; het dak van het Boijmans van Beuningen Depot, de dakakker/stadstuin op het Schieblock,de Cloud One bar aan het Grote Kerkplein of bij het Luchtpark op de Hofbogen.

foto: De speelhal bij The Rooftop door Robin Queins