Rotterdam loopt nog niet warm voor vrouwen-EK op openingsdag

Het EK voetbal voor vrouwen is begonnen en zondagavond opende gastland Nederland het toernooi tegen Noorwegen. Het is de eerste keer dat Nederland dit organiseert en ook Rotterdam is een van de speelsteden waarbij Het Kasteel vijfmaal het toneel zal vormen van een duel. De vraag is natuurlijk of de Oranje-koorts voor de dames in Rotterdam al is toegeslagen en daarvoor gingen we voor het openingsduel op stap met een echte vrouwelijke Rotterdamse voetbalfan.

Deze voetbalfan heet Inez de Jong en nadat we haar in de zogeheten ‘Fanzone’ op het Kruisplein ontmoeten valt ons meteen op dat de drukte erg tegenvalt: “Het is hier vooralsnog wel erg stil, maar misschien komt de drukte nog. Het is echter wel apart dat het in Utrecht (waar het openingsduel wordt gehouden) en Breda echt superdruk was in de fanzones.”

Vanwege de stilte verleggen we onze weg naar de sportbar Panenka maar ook hier is de Oranje-koorts nog alles behalve aanwezig. Iets wat ook eigenaar Wim opvalt: “Ik had geen hordes mensen verwacht, maar wel iets meer dan dit. Ik denk dat het voornamelijk zo is dat er een succes nodig is.” Een andere supporter voegt toe: “Nederlanders zijn successupporters, zodra we de halve finale moet je eens opletten…dan zit het hier gewoon vol.”

Vandaag echter niet, maar dat weerhoudt Inez er niet van om gespannen te zijn voor het openingsduel tegen het sterke Noorwegen: “Dit is misschien wel de belangrijkste wedstrijd want Noorwegen is erg sterk en behaalde tijdens het vorige EK nog de finale. Maar de meiden zijn fit dus ik verwacht toch een overwinning.”

En dit optimisme wordt beloond want in een zenuwslopend duel wint Nederland in Utrecht dankzij een doelpunt van Shanice van de Sanden met 1-0 en is de toon voor de rest van het toernooi gezet: “Ze speelden echt goed, en als je deze poule wint dan ontloop je waarschijnlijk Duitsland (dé favoriet in het toernooi) in de kwartfinale. Dus dit resultaat kan al zeker helpen om er meer aandacht voor te genereren en hopelijk zit het hier de volgende keer dan ook helemaal vol.”, aldus Ines.

In totaal worden er in Rotterdam vijf duels gespeeld in het Sparta-Stadion en dit zijn de volgende op chronologische volgorde: Italië – Rusland (17 juli), Nederland – Denemarken (20 juli), Schotland – Portugal (23 juli), IJsland – Oostenrijk (26 juli) en een kwartfinale op 29 juli tussen nader te bepalen teams. Het duel van Nederland op 20 juli is volledig uitverkocht en voor de overige duels zijn er nog tickets te koop.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat