Rotterdam reageert op het conflict tussen Israël en Palestina

Het langlopende conflict tussen Israël en Palestina escaleerde afgelopen weekend toen Hamas raketten vuurde op Israëlisch grondgebied waar Israël op reageerde met vele vergeldingsacties. Aan beide kanten zijn duizenden mensen omgekomen of gewond geraakt. Ook in Rotterdam speelt het conflict.

Free Palestina protesten

Voor Rotterdam Centraal verzamelden zich zondagmiddag enkele honderden actievoerders. De demonstratie is opgezet door Samidoun, een Palestijnse vrijheidsorganisatie. Hun doel is, aldus een van de woordvoerders, het Palestijnse volk te ondersteunen in de strijd tegen Israël.

Geen vlag in Rotterdam

Burgemeester Aboutaleb heeft besloten deze maandag geen Israëlische vlag te hijsen bij het stadhuis aan de Coolsingel. Volgens de burgemeester is er sprake van een internationaal conflict waardoor het aan de landelijke regering is om een statement te maken en niet aan de gemeenten.

Wel heeft Aboutaleb maandagmiddag besloten de Rotterdamse vlag halfstok te hangen voor de gruwelijkheden die in Israël gebeuren.


Joodse gemeente niet in gesprek

Aboutaleb heeft aangeboden om met de Joodse gemeente in gesprek te gaan over het conflict, maar de voorzitter, Chris den Hoedt, wijst dat af. Zo stelt hij op Twitter:

Extra bewaking Synagogen

De Joodse gemeente in Rotterdam is bang dat de Jodenhaat door dit conflict weer zal oplaaien. Ondanks dat het zondag een Joodse feestdag was, was de opkomst bij de synagoge laag vanwege de angst. Bij veel synagogen wordt extra bewaking ingezet, vertelt een bezoeker van de synagoge op het A.B.N. Davidsplein aan het AD.