Rotterdam Recruitment Agency wordt de brug tussen het jongerenloket en de straat

Heilige Boontjes opent vanaf deze week de muziekstudio Beyond Bars, in samenwerking met de gemeente Rotterdam. De studio is een belangrijk onderdeel in de werkzaamheden van de Rotterdam Recruitment Agency. Een wervingsbureau dat jongeren van de straat werft, ondersteunt en begeleidt naar een ‘normaal’ leven.

Rotterdam Recruitment Agency (RRA) biedt Rotterdamse jongeren een kans om aan het werk te gaan of een langer opleidingstraject te volgen. Rodney van den Hengel, eigenaar van restaurant Heilige Boontjes, wordt projectontwikkelaar en wil met RRA jongeren van straat halen en hen een kans bieden op een betere toekomst. “Het idee is om zestig Rotterdamse jongeren op te leiden zodat ze een passende baan vinden en tegelijkertijd willen we ze echt kennis laten maken met het leven van de gewenste burger”, zegt Rodney die ook re-integratiedeskundige en sociaal en maatschappelijk vormer is.

Artikel gaat verder onder foto.

Muziekstudio Beyond Bars is voor iedereen
De studio is volledig ontworpen en gerealiseerd door het Rotterdamse designbureau Kaisar Kolektif. Designers Nia & Jan Willem vertellen hoe snel het proces is verlopen. In één maand tijd is de kelder van de Heilige Boontjes omgebouwd tot een luxe muziekstudio. “Toen Rodney ons benaderde trok de incentive kant van het project ons aan. De jongeren kunnen studiotijd verdienen door zich in te zetten voor hun wijk bijvoorbeeld. Ze hoeven geen honderden euro’s te betalen voor een beetje studiotijd”, legt Jan Willem uit. “Dit project sprak ons zo aan dat we ons geroepen voelden te helpen het te realiseren”, vult Nia aan. De eerste jongeren zullen dinsdag muziekstudio Beyond Bars betreden onder begeleiding van muziekmanager Jeroen Koster. “Ze komen na hun werk naar de studio toe. Deze jongeren zijn ook al aan het werk”, vertelt Jeroen. Zowel Rodney, Nia, Jan Willem en Jeroen zijn enorm trots op de studio en hebben zin in het traject.

Volgens Rodney gaat het hem er niet om waar de jongeren vandaan komen. Hij wil het dan ook niet hebben over kansarme jongeren, maar over jongeren die echt wat willen doen met hun leven en daar niet altijd voor in aanmerking komen. “Zo is het bijvoorbeeld bedoeld voor jongeren die niet wettelijk geregistreerd zijn, een uitkering hebben of flink in de schulden zitten. Ik wil ze laten weten dat het ‘normale leven’ zo slecht niet is. Iedereen verdient een kans. Daarom wil ik in mensen investeren waar normaal niet in geïnvesteerd wordt.”

Van ouwe boef tot re-integratiedeskundige
Het pilotproject is een initiatief van de gemeente en volgens hen is Rodney de aangewezen persoon om dit project van de grond te brengen. “Wat wij zien is dat overheden niet in staat zijn om heel snel te bewegen. Binnen de gemeente moeten eerst allerlei mensen ergens wat van vinden en wij kunnen werken in dezelfde snelheid als de straat. RRA is daardoor een makkelijke brug tussen het jongerenloket en de jongeren van de straat”.

Rodney heeft in zijn loopbaan veel jongeren leren kennen en deze jongeren zijn nu de recruiters die de wijken ingaan op zoek naar geschikte kandidaten. “Ik heb 25 jaar welzijnswerk gedaan in verschillende Rotterdamse wijken, in deze tijd heb ik veel jongeren leren kennen. Deze jongvolwassen heb ik benaderd om te recruiten op straat. Zij leveren de jongeren aan om het jongerenloket te ontlasten. We proberen zo onze hand uit te steken bij de gemeente en ze daarbij te ondersteunen.”

Artikel gaat verder onder foto.

Door Rodney als gezicht van het project in te zetten, hoopt de gemeente het vertrouwen van de straat terug te winnen. “Ik ben onwijs blij met de kans die ik heb gekregen vanuit de gemeente. Alleen moet ik mezelf niet belangrijker maken dan de missie.” Als het project een succes blijkt, wordt het een standaard onderdeel van Gemeente Rotterdam.

RRA is een samenwerking met Gemeente Rotterdam, Ondernemershuis op Zuid Puik Werkt, Bakkers Werkplaats Rotterdam, CurrentWerkt en The Do Good Only Company. Het project is gestart op 1 augustus en zal tot 30 december lopen.