Rotterdam uit op verschillende manieren steun aan Oekraïne

De oorlog in Oekraïne heeft wereldwijd veel losgemaakt. Het afgelopen weekend gingen mensen in veel grote steden in binnen- en buitenland de straat op om voor vrede te pleiten. In Rotterdam zijn ook vele initiatieven.

Nadat onder meer de Erasmusbrug al eerder de kleuren van de Oekraïense vlag toonde, wordt ook op andere plekken in onze stad steun betuigd aan de inwoners van Oekraïne. Bijvoorbeeld bij de Vlaggenparade aan de Boompjes en in verschillende winkeletalages.

Oekraïense vlag

De Vlaggenparade heeft afgelopen zondag de Oekraïense vlag in de hoofdmast gehangen als steunbetuiging aan de inwoners van het land. De vlag torent nu hoog boven de andere vlaggen uit. “Ik ben gisteravond speciaal hiervoor teruggekomen om de vlag van Oekraïne te kunnen hijsen”, vertelt Gari Koolen van de Vlaggenparade.

Door het hele centrum zijn tekenen van steun te zien voor de Oekraïners. Onder meer winkeletalages aan de Westblaak en Tuinderssraat waren versierd in het blauw-geel van Oekraïne. Op het stadhuis prijkt nog steeds de vlag van Oekraïne en Kabouter Buttplug op het Eendrachtsplein heeft een mooie blauw-gele sjaal gekregen.

Russische vlag weg

De mast van de Russische vlag aan de Vlaggenparade is op dit moment leeg. “Wij hebben uiteindelijk in overleg met de gemeente besloten dat wij dat gingen doen”, vertelt Koolen. “Wij kunnen ook niet zeggen of en wanneer die weer terugkomt.”

De Vlaggenparade is nog niet klaar met de steun voor Oekraïne. Binnen enkele dagen komt er een veel grotere vlag van het land binnen. Die moet de vlag met de standaardmaat aan de hoofdmast vervangen. “Deze vlag is al heel mooi, maar als er zo’n grote hangt is die toch nóg een stuk beter te zien.”.

Miniworld Rotterdam

Aangezien de Vlaggenparade de Russische vlag heeft verwijderd, verdwijnt de vlag ook in de miniversie in Miniworld Rotterdam. In ieder geval tijdelijk. “Hopelijk kunnen we de Russische vlag weer snel terugplaatsen”, aldus het museum.