Rotterdammers praten over heftige oorlogsbeelden op sociale media: ‘Ik vermijd ze een beetje’

Dode kinderen, afgehakte ledematen en mensen onder het puin. Binnen één swipe zie je dit soort beelden op sociale media, vaak zonder enige waarschuwing. We vragen Rotterdammers hoe zij omgaan met dit soort heftige beelden die tegenwoordig overal op sociale media te vinden zijn.

“Rondvliegende ledematen hoef ik niet te zien”, zegt een oudere Rotterdammer. “Als ik een gebombardeerd gebouw zie en er wordt gezegd: ‘Er zijn honderd doden gevallen, waarvan 20 kinderen.’ Dan is dat voor mij voldoende.” Een andere Rotterdammer bekijkt de heftige beelden wel, maar ze blijven vaak niet hangen. “Helaas is de wereld oververzadigd met dat soort beelden.”

De Rotterdammer zegt daarnaast bezorgd te zijn dat dat soort beelden heel makkelijk fake kunnen zijn. “Ik let dan ook goed op. Waar komt het beeld vandaan? Wie heeft het als eerste gepubliceerd?” Een andere bewoner leest vooral veel over wat er in Palestina en Israël gebeurd. “Ik vermijd de beelden ook wel een beetje. Het is toch naar. Door te lezen denk ik dat ik goed weet wat er gaande is.”

Een vrouw geeft aan dat ze het fijn zou vinden dat er waarschuwingen worden gegeven bij heftige beelden. “Zodat mensen niet zomaar dingen zien waar ze zich niet oké bij voelen. Maar het is wel belangrijk dat die posts blijven bestaan.” De meeste mensen die wij spraken waren het erover eens dat er iets mee moet gebeuren. Zo zegt een andere Rotterdammer: “Ik denk dat het wel goed is als er bepaalde filters komen waarmee je bewust kan kiezen wat er wel en niet op je tijdlijn kan komen.”