Rotterdammers schrikken van verhoogde prijzen ‘Ik durf mijn auto niet meer vol te tanken’

De oorlog in Oekraïne heeft ook in Rotterdam economische gevolgen. De kosten van onder meer energie, benzine en graanproducten stijgen enorm; de benzineprijs is al boven de twee euro per liter. Wij vragen Rotterdammers in Noord en Delfshaven hoe zij omgaan met deze plotselinge hoge kosten.

“Ik zag laatst iemand met dezelfde auto als ik,” vertelt een man bij het tankstation. “En daarvan hadden ze de tank gewoon leeggehaald. Ik tank hem niet meer vol.” Een andere Rotterdammer schrikt hier ook van. “Ik heb het idee dat het iedere week duurder is.”

Ook in de supermarkt zijn de prijzen flink aan het stijgen. Omdat Rusland een grote producent van palmolie is, zijn veel producten met deze grondstof duurder geworden. “Ik vind het altijd leuk om naar de supermarkt te gaan en op koopjes te letten”, zegt een voorbijganger. “Maar nu let ik ook echt op waar alles het goedkoopst is.”

De energierekening wordt voor veel Rotterdammers ook hoger. “Ik heb gelukkig een vast contract, maar ik ben wel bereid om minder te stoken om Rusland zo te dwarsbomen. We moeten ze gewoon boycotten.” Een andere voorbijganger is het hier niet mee eens. “Ik wil geen kant kiezen, en ik ben het niet eens met alle sancties. Burgers mogen nooit getroffen worden, en dat gebeurt zo wel.”