Rotterdammers starten petitie voor Cinerama: ‘Zijn ze gek geworden?’

Rotterdammers starten petitie voor Cinerama: ‘Zijn ze gek geworden?’

Er is de afgelopen week veel weerstand ontstaan tegen het nieuwe bestemmingsplan voor de wijk Cool. In dit plan zou bioscoop Cinerama mogelijk plek moeten maken voor de bouw van een nieuwe woontoren. Rotterdammers zijn een petitie gestart in de hoop dat de gemeente de bioscoop voor de stad behoudt. “Cinerama hoort bij Rotterdam.”

Het nieuwe bestemmingsplan voor de wijk Cool is afgelopen woensdag door de commissie Bouwen, Wonen en Buitenruimte van de gemeente aangenomen. In het plan is ruimte voor een woontoren die tot zes keer zo hoog kan worden als de klassieke bioscoop. Hierdoor lijkt de toekomst voor Cinerama onzeker.

Met de petitie, die al meer dan 2500 keer is ondertekend, willen Rotterdammers dat de gemeente er alles aan doet om een mogelijke sloop van Cinerama voor een nieuwbouwproject tegen te houden. “Niet alles hoeft modern en nieuw”, schrijft initiatiefnemer Sabine Maertens.

Ze vindt dat Rotterdam de weinige historische plekken moet koesteren. “Bijna alle oude bioscopen zijn al verdwenen, Cinerama met de eigen unieke architectuur, inrichting en sfeer moet toch blijven: hoe het is en op deze plek.”

Voor veel Rotterdammers zou het verdwijnen van Cinerama een ramp zijn.”Slopen? Zijn ze gek geworden?”, aldus Rolf. Ook Ruth zou het verdwijnen van de bioscoop vreselijk vinden: “Het hoort bij Rotterdam”, schrijft hij onder de petitie. “Het is Rotterdamse cultuur”, schrijft een ander. Daar lijken de ondertekenaars het allemaal over eens.