Rotterdamse bijlesleraar blij met examenuitslagen: ‘90% van mijn leerlingen is geslaagd!’

Bijlesleerlingen van Taekwondoschool Abdel Kwan in Hillesluis hebben donderdag 10 juni de eerste uitslagen van het eindexamen ontvangen. De meeste kinderen zaten de afgelopen maanden thuis en dat maakte het studeren toch wat moeilijker. Daarom werden de regels dit jaar versoepeld. Heeft dit in combinatie met het harde werken ook daadwerkelijk iets opgeleverd?

Volgens Abdel wel. Van zijn examenstudenten is namelijk 90 procent geslaagd. “Ik ben zo blij! Ik heb voor wiskunde een 8,2 gehaald!” vertelt Jumana, een leerling van Abdel. En ook voor haar andere vakken heeft ze hoge cijfers gehaald: een 9,4 voor Arabisch en voor natuurkunde een 6,7.  Alleen Engels ging minder goed. “Daar haalde ik een 5,0 voor, maar dat haalde ik daarvoor ook.”

Onder normale omstandigheden worden de centrale examens verdeeld in twee tijdvakken waarbij scholieren alle examens in het eerste tijdvak maken en in het tweede tijdvak kunnen herkansen. Dit jaar was daar de mogelijkheid om niet alle examens in het eerste tijdvak te maken, maar sommige examens ook in het tweede tijdvak in te plannen. Jumana heeft ervoor gekozen om haar eindexamen op te delen. Dat betekent dat ze nu examen heeft gedaan in vier vakken, en de komende twee weken nog moet slagen voor scheikunde en Nederlands. “Ik heb eigenlijk een beetje spijt dat ik het niet in één keer heb gedaan, maar het werd me aangeraden door docenten. Twee weken na mijn laatste vak, Nederlands, krijg ik de uitslag.” En dan, alleen dan, zodra ze zeker weet dat ze is geslaagd, gaat ze het vieren. Nu vindt ze dat nog te vroeg. Het ziet er wel goed uit. “Ik moet voor Nederlands minstens een 4,7 halen en voor scheikunde, maakt het niet zoveel uit, want ik mag vanwege corona een vak wegstrepen als het nodig is om te slagen.”

Lees hier hoe Abdel Kwan eerder eindexamenleerlingen hielp aan een studieruimte en bijles.