Rotterdamse nachtclubs zijn het zat en sluiten aan bij protestactie De Nacht Staat Op

Nachtclubs in heel het land openen zaterdag 12 februari hun deuren en ook in Rotterdam zijn er verschillende ondernemers die zich aansluiten bij de actie ‘De Nacht Staat Op’. De betrokken clubs protesteren zo tegen de al bijna twee jaar durende sluiting door de coronamaatregelen. Volgens Thys Boer, initiatiefnemer van N8W8 R’dam, is het tijd dat de nachthoreca open gaat: “De nachtclubs zijn in de afgelopen twee jaar maar heel even open geweest. Er is geen enkele sector die zo lang dicht bleef.”

Volgens de huidige coronamaatregelen moeten nachtclubs nog steeds gesloten blijven en zijn ook festivals voorlopig niet toegestaan. Wanneer het wel weer mogelijk is om ‘s nachts er op uit te gaan is nog steeds onduidelijk. “Er is totaal geen perspectief”, licht Thys toe. “Als we nu niet open gaan wanneer dan wel?” Een reactie van burgemeester Ahmed Aboutaleb is volgens Thys tot nu toe uitgebleven. “Als we niet open mogen, gaan we gewoon de straat op.” Eerder kwamen duizenden liefhebbers en organisatoren van festivals, evenementen en nachtclubs al in actie door tijdens ‘Unmute Us’ een protestmars door Rotterdam te lopen.

Nachtclubs zoals Toffler, POING en cultuurpodium Perron laten via sociale media met #denachtstaatop weten dat ze zich aansluiten bij het nieuwe protest. “Dit heeft echt te lang geduurd” schrijft Perron op Instagram. Ook Poppodium Rotown doet mee, al zijn zijn ze wel bang dat het protest risico’s met zich meebrengt: “De politie die het pand ontruimd? Een officiële waarschuwing? Dat overleven we wel. Maar door na 12 februari nacht na nacht open te gaan, brengen we ons podium in gevaar.”