“Rotterdamse vrouwen moeten vaker publieke functies innemen”

“Rotterdamse vrouwen moeten vaker publieke functies innemen”

De Rotterdamse tak van de Zonta Club, een organisatie die zich inzet voor vrouwenrechten, zoekt talentvolle meiden tussen de 16 en 19 jaar oud. De organisatie wil meiden die zich inzetten voor organisaties in de stad in het zonnetje zetten en ze aanmelden voor een internationale prijs.

Zonta international, de ‘moederorganisatie’ in Amerika, heeft in 1990 de Young Woman In Public Affairs award (YWPA) in het leven geroepen om jonge vrouwen aan te moedigen. Vrouwen die in aanmerking komen voor de prijs moeten zich inzetten voor een publieke zaak binnen een maatschappelijke organisatie, zoals school, politiek, een kerk, gemeente, muziek- of sportvereniging. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan jonge vrouwen tussen 16 en 19 jaar die initiatief en leiderschap kwaliteiten aantonen.

Vrouwen in de minderheid

Er zijn nog altijd minder vrouwen werkzaam in hoge bestuurlijke functies of in technische vakgebieden dan mannen. En dat terwijl er volgens Zonta Rotterdam veel vrouwelijk talent aanwezig is.

“Er is een grote inhaalslag nodig – en gaande – om te erkennen dat sekse niet bepalend is wat betreft je talenten”, vertelt Janneke Metsaars, lid van Zonta. “Hopelijk inspireert de YWPA jonge Rotterdamse vrouwen om zich toe te leggen op publieke functies.”

Zonta Clubs Rotterdam
In Rotterdam zijn er twee Zonta Clubs: Zonta Club Rotterdam en Zonta Rotterdam aan de Maas. “Die ondersteunen organisaties en projecten zoals Studerende Moeders, Stichting Bont, Femmes for Freedom en stichting Fier. We zijn vanuit Rotterdam ook de voortrekker in Nederland geweest voor Orange Day op 25 november, de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Nu worden in heel Nederland op deze dag objecten oranje uitgelicht”, aldus Janneke.

Het belang van de award
De uitreiking van de YWPA zorgt er volgens Janneke voor dat het onderwerp weer zichtbaar wordt en ondersteunt de jonge vrouw die hiervoor in aanmerking komt. “De genomineerden gaan naar een internationale conferentie waar vrouwen van over de hele wereld bij elkaar komen. Zo krijgen ze toegang tot een internationaal netwerk en ze ontmoeten de mede-genomineerden. Niet alleen voor hen openen deuren, ze worden ook een voorbeeld. Als ze winnen krijgen ze niet alleen die eerder genoemde erkenning en toegang tot het netwerk, ze ontvangen ook een bedrag dat ze kunnen inzetten om zich verder te ontwikkelen in dit vak.”

De award wordt uitgereikt door Zonta International en bestaat uit een hoofdprijs per gebied ter waarde van 1.500 dollar. Je kunt je aanmelden tot en met 8 maart 2021.