Roza maakt een muurschildering in Ommoord (en doet dat helemaal uit haar hoofd)

Kunstenares Roza Dzhakova is sinds 11 mei bezig met een nieuwe muurschildering in de wijk Ommoord in Prins Alexander. Voor Roza, die oorspronkelijk uit Bulgarije komt, is het de allereerste keer dat ze op een buitenmuur schildert en ze doet dat gelijk helemaal uit haar hoofd.

“Ik wilde eerst een sjabloon gebruiken op de muur. Thuis heb ik geprobeerd om dat uit te werken op doeken, maar dat werkte niet zo goed”, legt Roza uit. “Het ontwerp zit in mijn hoofd en dat schets ik uit. De rest komt vanzelf.”

Toch begint ze niet zonder voorbereidingen aan de schilderklus. Zo besloot ze dinsdag om eerst te beginnen aan het verven van de ondergrond van de muurschildering. Die wordt wit, want dat zorgt er volgens haar voor dat de kleuren er beter uitspringen. Uiteindelijk moet de muurschildering aan het einde van de week af zijn.

Project
De muurschildering is onderdeel van het project ‘Van Water Weten Ommoordse Veld’. Dat is een educatief en recreatief project rondom het waterbeheer van het Ommoordse veld. De muurschildering moet visueel en in toelichtende tekst informatie geven over de impact van het waterbeheer in Prins Alexander. Als de muurschildering af is wordt er nog een infobord geplaatst. Na de oplevering wordt de muurschildering ook onderdeel van de Kunstwandeling Ommoord, een wandeling langs verschillende kunstobjecten in de wijk.