Russische winkel haalt vlag weg: “We kiezen voor onze veiligheid”

Een Russische supermarkt in Rotterdam hijst sinds een aantal dagen niet meer de Russische vlag. De supermarkt in de binnenstad heeft deze keuze gemaakt vanwege de eigen veiligheid. De winkel verkoopt producten uit Rusland en omstreken. De eigenaar is voorlopig niet van plan de vlag weer te hijsen. Hij wil eerst dat de rust wederkeert.

In plaats daarvan hijst de winkeleigenaar nu een neutrale vlag die de winkel representeert. “Natuurlijk had ik graag de Russische vlag laten hangen, maar dat gaat nu niet. We willen niet provoceren en kiezen voor onze veiligheid. Gisteren heb ik de hele dag door telefoontjes gehad van mensen die mij vragen stelden over de oorlog. Mensen beseffen niet dat ik daar niets mee te maken heb, ik heb zelfs familie wonen in Oekraïne”, vertelt de eigenaar. Volgens hem dient de Russische vlag als uithangbord voor de winkel, omdat het een bekende en herkenbare vlag is.

Weghalen Russische vlag
Het weghalen van de Russische vlaggen gebeurt op meer plekken in Rotterdam sinds de oorlog in Oekraïne. Miniworld Rotterdam en de Vlaggenparade hebben de Russische vlag al in de ban gedaan. Volgens de winkeleigenaar moet iedereen zelf weten of ze de Russische vlag wel of niet weghalen. “Ik woon in Nederland en heb zelf niks met het conflict te maken. Ik wil daar ver van wegblijven”, zegt hij.

In een reactie liet Miniworld weten met het weghalen van de vlag in de miniversie van de Vlaggenparade het beleid van de stad te volgen. Wel keert de Russische vlag op een speciale manier terug bij Miniworld. Op het Instagramaccount is een demonstratie te zien waarbij de Oekraïense én de Russische vlag samen een teken van vrede vormen. Vanaf vandaag is deze demonstratie te bewonderen bij de miniatuurwereld aan de Weena.

De Vlaggenparade

Eerder gingen we langs bij de Vlaggenparade die maandagmiddag de Russische vlag verwijderde. De reportage kun je hieronder kijken.