Schoenmaker Andre Agterberg na 54 jaar met pensioen

Na ruim 50 jaar als schoenmaker te hebben gewerkt gaat Andre Agterberg genieten van zijn pensioen. De Rotterdammer begon als kleine jongen in Rotterdam-Noord in de zaak van zijn vader, maar geeft nu het stokje door aan zijn eigen zoon.

“We waren al een beetje aan het afbouwen, het is nu eenmaal de tijd ervoor dus nu gaan we andere leuke dingen doen”, zo zegt Andre Agterberg wanneer hij spreekt over zijn laatste werkdagen als schoenmaker. Hij en zijn vrouw Astrid geven in 2019 officieel de zaak over aan hun zoon Rutger, die stoïcijns zegt: “Het zal wel even wennen zijn, maar uiteindelijk moet ik het zelf kunnen doen”.

Zodoende komt er voor Andre een einde aan 54 jaar werken als schoenmaker. Hij begon als kleine jongen in de zaak van zijn inmiddels overleden vader. Vervolgens nam hij Schoenmakerij Agterberg over, verhuisde hij van de Zestienhovenstraat naar de Rodenrijselaan, en nam hij jaren later zijn eigen zoon aan.

“In het begin was er helemaal geen sprake van dat ik hier ging werken”, voegt Rutger echter toe: “Ik was meer van de meubels, maar toen draaide ik toch een paar zaterdagen mee en wist het beroep met toch te pakken”. En daarmee blijft Schoenmakerij Agterberg in de familie, zonder dat vader Andre het ooit zo had bedoeld: “We hebben nooit gepusht, hij moet dit alleen doen omdat hij het zelf wil en dat doet hij gelukkig ook. Maar het maakt me wel heel trots dat mijn eigen zoon de familiezaak nu voortzet”.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter