Speciale bestrating zorgt voor minder geluidsoverlast in Overschie en op Zuid

Door het gebruik van stille klinkers is de geluidsoverlast door verkeer in Rotterdam afgenomen. Het gaat om een speciaal laagje op de straatstenen die in een deel van de Burgemeester Baumannlaan in Overschie en de Hillevliet op Zuid liggen. Arno Bonte, wethouder duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie, is van plan ze in meer straten te gaan leggen.

“We hebben Milieudienst DCMR gevraagd te meten wat het verschil precies inhoudt en het is dus echt een halvering van het geluidsniveau. Dat is echt spectaculair. Dat had ik niet eens durven dromen”, vertelt Bonte. “Wat wel belangrijk is, is om ook te weten of mensen dat ook echt zo ervaren.” En daarom loopt hij met een groep studenten van het vakcollege en buurtbewoners in Hillesluis langs de weg waar de stille klinkers liggen. “Tijdens deze zogenaamde Soundwalk zullen ze een vragenlijst invullen over de ervaringen omtrent het geluid.”

De bewoners zijn blij met de nieuwe stenen. “Ik vind het inderdaad een stuk rustiger klinken als er verkeer overheen rijdt”, zegt een buurtbewoner. Naast de stille klinkers op de Hillevliet, is er ook geëxperimenteerd in Overschie. “Het resultaat is fenomenaal”, vertelt ondernemer Leo de Kruijff die met zijn winkel aan de Burgemeester Baumannlaan zit. “Je hoort de auto’s gewoon bijna niet meer. In het verleden gaf dat gewoon meer herrie”, beaamt hij. Wethouder Bonte denkt erover na om ze op meer plekken in de stad neer te leggen. “Wat we vooral belangrijk vinden is om te weten hoelang ze mee gaan. Daar hangt het natuurlijk vanaf. Als deze stenen heel snel versleten zouden zijn, dan ben je natuurlijk duur uit. Dus we testen de kwaliteit nu nog vooral. Het is een kwestie van jaren voordat we het verder uitbreiden.”