Steeds meer gevaarlijke incidenten in het verkeer door lachgas

Lachgas gebruik kent genoeg gevaren. Zo gebruikte een man een aantal weken geleden lachgas achter het stuur en veroorzaakte een auto-ongeluk op de West-Kruiskade. Dit soort verkeersincidenten komen helaas steeds vaker voor. Uit cijfers van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat de teller in 2016 op 60 verkeersincidenten stond en dit jaar zijn het er maar liefst 960. En het jaar is nog niet voorbij.
De lachgas hype is er al een tijdje en veroorzaakt veel commotie. De laatste maanden zien we veel jonge gebruikers achter het stuur. Uit onderzoek van TeamAlert en de NOS wordt duidelijk dat deze jongeren vaak niet bewust zijn van de gevaren en risico’s die hieraan verbonden zijn. Een groot deel beweert dat het hun rijstijl zelfs niet beïnvloedt.

Lachgas wordt gebruikt door de stof uit een tank in een ballon te doen. Het gas neem je in door in- en uit te ademen in de ballon. Door het te gebruiken veroorzaak je een tekort aan zuurstof met als gevolg dat je even weg kunt vallen. Het effect van dit zuurstoftekort is een kort euforisch gevoel of een high. Maar, door vaker lachgas te gebruiken wordt het effect minder.

Als je lachgas gebruikt achter het stuur kun je een boete krijgen of vervolgd worden door justitie. Toch blijft het moeilijk voor de politie om het gebruik van lachgas aan te kunnen tonen, omdat bloedonderzoek niets aantoont. Verschillende partijen zijn bezig met social media campagnes waarin jongeren gewaarschuwd worden voor de gevaren van lachgas gebruik achter het stuur in de hoop dat de incidenten zullen afnemen.

Wij verdiepten ons een aantal weken geleden in het gebruik van lachgas en bespraken de gevaren met een aantal Rotterdamse lachgas gebruikers. Bekijk hieronder de video.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter