Stemmen voor wijkraad kan alleen in eigen wijk en deze 20 partijen willen de raad in

Sanne Poot

Met #politiekupdates houdt OPEN Rotterdam je tot de verkiezingen op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de gemeenteraadsverkiezingen én de verkiezingen voor de 39 wijkraden. Op 14, 15 en 16 maart mogen Rotterdammers weer naar de stembus.

Borden met aankondigingen van de verkiezingen zijn sinds een paar dagen door heel Rotterdam te zien. Daarop staat dat 16 maart gestemd mag worden. Maar wie wil kan dat ook al eerder doen. Op 14 of 15 maart zijn er vroegstembureaus in de wijken. De stembureaus zijn van 7.30 tot 21.00 uur open. Belangrijk om te weten is dat Rotterdammers om een stem uit te brengen op een kandidaat voor de gemeenteraad terecht kan in elk stembureau in de stad. Maar voor de wijkraad kunnen Rotterdammers alléén in de eigen wijk terecht. Op rotterdam.nl/verkiezingen verschijnt binnenkort een overzicht met de (vroeg)stembureaus in de verschillende wijken.

Kandidaten gemeenteraad
Deze week is de voorlopige lijst met partijen voor de gemeenteraad bekend gemaakt. Daarop staan twintig partijen die graag in de Rotterdamse raad willen komen. Vrijdagochtend om 10.00 uur wordt in een openbare hoorzitting de lijst definitief gemaakt. Wie wil kan online meekijken via deze link.

Nieuwkomers
Hoewel de lijst vrijdag pas definitief wordt, lijkt het erop dat er zes nieuwkomers op staan. Rotterdammers kunnen dit keer voor het eerst stemmen op leden van Volt, BIJ1, Socialisten 010, Wij Kleurrijk Rotterdam, Forum voor Democratie en Lijst Meeuwissen stemmen. De partijen Jong Rotterdam, Beweging Armoede Bestrijding Rotterdam en Jezus Leeft, deden al eens eerder een poging in de raad te komen. OPEN Rotterdam gaat binnenkort weer met lijsttrekkers in gesprek.

Loting wijkraad in BBL en Crooswijk verliep niet soepel
Dan nog een update over de wijkraden. Inmiddels zijn de lijsten voor de wijkraad met alle kandidaten gemaakt. De volgorde daarvan ging door middel van een loting. Maar door administratieve fouten moest de loting voor de wijkraden van BBL (Bergpolder, Blijdorp en Liskwartier) en Crooswijk een paar keer over. Voor Karin Padmos, die graag terug wil in de wijkraad, viel dat wat tegen: “Eerst stond ik negende op de lijst, toen zesde, en nu uiteindelijk laatste. Jammer dat het zo slordig ging, maar de laatsten zullen de eersten zijn.”

Stemmen in de Stad
OPEN Rotterdam houdt je richting de verkiezingen op de hoogte over de wijkraad. Deze producties zijn onderdeel van Stemmen in de Stad, een programmareeks over ‘Wijk aan Zet’ van Arminius, LOKAAL, OPEN Rotterdam en Vers Beton. Stemmen in de stad is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam, deze organisatie heeft geen invloed op de inhoud van de producties.