Strenger beleid voor ongedocumenteerd in Rotterdam dan in de hoofdstad

Er is een significant verschil tussen hoe Rotterdam en Amsterdam hun bewoners zonder verblijfsvergunningen behandelen. In Amsterdam is er beter zicht op, nauwer contact met en een betere begeleiding van ongedocumenteerden. Vers Beton en OPEN Rotterdam doen onderzoek naar deze groep Rotterdammers en de voorzieningen die er voor er zijn. De conclusie? Rotterdam behandelt ongedocumenteerden strenger dan andere steden.

Volgens de Pauluskerk wonen er in Rotterdam zo’n 10.000 ongedocumenteerde personen, een kwart van alle ongedocumenteerden in Nederland. Hoe Rotterdam met deze groep ingaat is zakelijker en minimaler dan dat bijvoorbeeld Amsterdam dat doet. Het college van Amsterdam ziet inwoners als volwaardige Amsterdammers, dat meldt de stad op hun website. Rotterdam noemt deze groep inwoners niet op hun website. Benieuwd hoe dit verder gaat? Lees het hele artikel bij Vers Beton.

Op 25 plekken in Rotterdam kun je verhalen horen van Rotterdammers zonder verblijfspapieren. Van slapen op de Westersingel tot moeten werken zonder de juiste bescherming en daar niets tegen kunnen doen. De audiotour van de Pauluskerk en Theateratelier Formaat ‘Shadows United’ is te vinden op deze reisapp.

Illustratie door Bo Yuan.