Tanya Hoogwerf stopt als gemeenteraadslid: ‘Zonde voor de Rotterdamse politiek’

Rotterdam Zoekt Raad Tanya Hoogwerf

Tanya Hoogwerf stopt na acht jaar als gemeenteraadslid voor Leefbaar Rotterdam. De Rotterdamse maakte indruk in de raad met haar vurige betogen waarbij ze vooral opkwam voor vrouwen en kinderen die te maken kregen met geweld. Ook zette ze het onderwerp straatintimidatie op de kaart. Collega’s als Dieke de Haas van Groningen (VVD) gaan haar missen.

In een interview met het AD Rotterdams Dagblad laat ze dinsdagochtend weten dat ze kijkt naar waar ze het meest kan betekenen. “Het is nu tijd om met de voeten in de klei te staan als manager van Filomena, het Centrum huiselijk geweld en kindermishandeling. Ik wil er zijn voor de mensen die het nodig hebben.” Ze gaat vanaf 7 september aan de slag bij de stichting.

Ombudsman
Dat Tanya Hoogwerf bij Filomena aan de slag gaat, noemt ombudsman Marianne van den Anker heel logisch. “Het past bij alles waar Tanya al die jaren zo voor gevochten heeft.” De ombudsman noemt Tanya “oprecht, authentiek en een doorleefde strijder”. Waar de raad haar volgens haar dankbaar voor mag zijn is dat ze de positie van de gemeenteraad heeft weten te versterken. “Door de manier waarop ze aandacht vroeg voor problemen waar Rotterdammers tegenaan liepen binnen het systeem. Ze heeft laten zien hoe belangrijk het is om vanuit de ervaringswereld van Rotterdammers problemen aan te vliegen. Ik vind het zonde voor de politiek dat ze vertrekt, haar ervaring zal gemist worden.”

‘Verlies voor de raad’
Ook Dieke van Groningen (VVD) gaat Tanya missen. “Als collega én als persoon in de raad.” Het VVD-raadslid werkt graag met mensen die bevlogen zijn. “En dat is Tanya. Ze heeft echt acht jaar lang gevochten om thema’s als straatintimidatie, huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen op de kaart te zetten. Ze heeft dossierkennis en weet echt waar ze het over heeft. Daarnaast durft ze de vinger op de gevoelige plaats te leggen. Daardoor komt haar boodschap ook steeds beter aan, ik ben er trots op dat het stadsbestuur nu ook aan de slag gaat met het onderwerp straatintimidatie. Tanya’s vertrek is een verlies voor de raad, maar een aanwinst voor de sector waar ze nu in gaat werken.”

‘Vuur in de raad’
Rachid Benhammou, politiek commentator van OPEN Rotterdam, kijkt terug op een bijzondere politica. “Ze weet op z’n Rotterdams te zeggen waar het op staat. Daar hou ik wel van.” Hoewel hij het niet altijd eens was met haar standpunten, vindt hij het jammer dat Tanya de Rotterdamse politiek verlaat. “Ze wist vuur in de raad te brengen, dus dat gaan we missen. Ze heeft zich echt hard gemaakt voor de positie van vrouwen, dus wat dat betreft snap ik haar nieuwe baan wel.”

Rachid in gesprek met Tanya toen ze nog de ambitie had om de Haagse politiek op te schudden.

‘Ze hebben een goede aan haar’
Als raadslid had Tanya nog al eens aanvaringen met voormalig GroenLinks-wethouder Judith Bokhove. Zij wenst Tanya veel succes met haar nieuwe baan. “Dit onderwerp ligt haar nauw aan het hart, ik denk dat ze een goede aan haar hebben bij Filomena. Binnenkort verhuist Filomena naar Little C, nog dichter bij het Erasmus MC zodat die samenwerking verbeterd kan worden. Het is fijn voor Tanya dat zij bij Filomena nu haar inzet voor slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling nu in de praktijk kan brengen.”

Politiek Café
Afgelopen maart was Tanya te gast bij het politieke café Stemmen! van OPEN Rotterdam. Bekijk de aflevering hier: